Date
27 септември 2023, сряда -
18:00 до 21:30
Location
Галерия „Академия“

Участие на Британски съвет-България в Нощ на литературата 2023

IЗа нас е удоволствие да споделим, че и тази година Британски Съвет-клон България , отново сме част в Нощ на литературата 2023 .

Заедно с д-р Радосвета Стаменкова ще се радваме да посетите нашето читателското гнездо в Галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 в София и да Ви представим откъс от романа „Парижанина“ – дебют на Изабела Хамад, който излиза на български с логото на издателство „Кръг“ . Книгата излиза в превода на покойния Стефан Аврамов (1978–2021), корица е дело на Люба Халева.

Запазете датата 27 септември 2023 г. (сряда), от 18:00 до 21:15 ч., като избраният откъс се чете на всеки половин час.

Подробности относно цялостното събитие, моля, следете тук:

https://www.facebook.com/events/829734725174207

https://www.linkedin.com/company/literature-night-bg

https://www.linkedin.com/events/20237104441333779488768/

https://noshtnaliteraturata.com/

„Когато погледна живота си, виждам цял списък от грешки. Очарователни, красиви грешки. Не бих ги променил“, казва Мидхат Камал, главният герой в романа.

„Парижанина“ е исторически роман, впечатляващ за младата възраст на авторката, която приключва книгата преди да е навършила 30 години. Изданието привлича и с дълбочината, в която разглежда въпроси на културната идентичност, любовта и политиката, докато проследява живота на главния герой по време на ключов момент от историята, включително хвърля светлина върху историята на Палестина и тази, засягаща Близкия изток.

Избраният от нас четец тази година, д-р Радосвета Стаменкова е изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) - неправителствена организация, работеща 30 години в областта на здравната информация, обучението на младежи и застъпничеството за уязвими групи (http://bfpa.bg/). Д-р Стаменкова е експерт и обучител по теми, свързани със здравеопазването и развитието на гражданското общество. Създава интердисциплинарни стратегически партньорства, като е един от малкото европейци, които са част от глобалната мрежа Synergos Senior Fellows. Носител е на редица обществено значими награди и участва в публични формати, като ТEDx, Fuckup nights и One Night Stand. Има зад гърба си успешно управлявани над 75 макропроекта  в България и региона.  Работи с млади хора, роми, учители, здравни специалисти, бежанци, лица лишени от свобода, хора, живеещи с ХИВ и други.

Стефан Аврамов (1978 – 2021) е български преводач, популярен с работата си по книги на Изабела Хамад, Дона Тарт, Марлон Джеймс, Майкъл Шейбон и др. Кариерата му започва от Център за съвременни изкуства „Сорос“ и преминава през Център за култура и дебати „Червената къща“. Продължителен период от време се занимава с реклама в Медийна агенция „Аргент“. Аврамов е номиниран за наградата „Кръстан Дянков“ на Фондация „Елизабет Костова“ за художествен превод от английски на български език през 2019 г. за работата си по „Лунно сияние“ на Майкъл Шейбон. През 2021 г. печели посмъртно наградата „Кръстан Дянков“ за превода си на романа „Черен леопард, червен вълк“ на Марлон Джеймс. През 2022 г. преводът му на романа "Парижанина" от Изабела Хамад попада в краткия списък с номинирани за "Кръстан Дянков".

За издателство „Кръг“:

„Работим много и винаги в интерес на книгата“, това е мотото на „Кръг“.

Издателство „Кръг“ е от младите на пазара, но затова пък екипът му прави нещата по „стария“ начин – с внимание към детайла и стъпка по стъпка в процеса по издаването на всяка книга. Издателството е носител на различни книжни отличия: преводачът Денис Коробко получи награда за ярки постижения от СБП за „Предел на забравата“ от Сергей Лебедев (2020), трите издания на „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков са с грамота от литературните награди „Златен лъв“ (2020), а Иван Шишиев – създателят и фотограф на „Етюд-и-те на София“, взе грамота от Столична община за албума „Литературна София“ (2022). Проф. Албена Бакрачева пък бе номинирана за „Христо Г. Данов“ с превода си на „Лято на езерата“ от Маргарет Фулър (2021), а за работата си по „Кейп Код“ от Хенри Дейвид Торо бе отличена от СПБ с награда за ярки постижения (2022). „Биография на Зеленски“ от Режи Жанте и Стефано Сиоан заслужено влезе в номинациите за „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост (2022).

 

Tag icon
Литература
Category icon
Календар
Споделете това