NT Live Skylight
NT Live Skylight
Date
15 ноември 2014, събота -
19:00 до 23:59
Location
Cinema City, Mall of Sofia

Британски съвет и Cinema City отново ви канят да гледате на кино най-доброто от британския театър с 2 специални прожекции по повод Нощта на театрите 2014. На 15 ноември (събота) от 19:00ч. представлението „Прозорец към небето“ ще бъде показано в Cinema City в Mall of Sofia, а по същото време в Пловдив ще може да се гледа хитовата продукция „Странна нощна случка с куче“. 

Прозорец към небето

Спектакълът на Националния театър „Прозорец към небето“ от Дейвид Хеър се играе в театър „Уиндам“ в лондонския Уест енд. 

В ужасно студена лондонска вечер учителката Кайра Холис (Кери Мълиган) неочаквано е посетена от бившия си приятел Том Сарджант (Бил Най), преуспял и чаровен ресторантьор, чиято съпруга е починала неотдавна. През цялата вечер двамата се опитват да съживят някогашната си страстна връзка, но осъзнават, че са се впримчили в опасната битка на противоположните си възгледи за живота и взаимното си привличане.

Режисьор на „Прозорец към небето“ е Стивън Далдри, номиниран за „Оскар“. Неотдавна неговата постановка (пак в Уест енд) на „Аудиенцията“ с Хелън Мирън, също беше прожектирана от „Националния театър на живо“ в кината в Обединеното кралство и по целия свят.

Дейвид Хеър е автор на 29 пиеси за театър. Сценариите му включват известните и на българските зрители „Часовете“ и „Читателката“. Първото представление на „Прозорец към небето“ е в Националния театър през 1995 г. След това пиесата се играе в Уест енд и на Бродуей. Печели наградата „Оливие“ за най-добра пиеса, а премиерата й в лондонския театър „Уиндам“ се състоя на 18 юни.  

През март 2014 г. пиесата, в превод на Ина Божидарова, беше поставена на сцената на Народния театър, в постановката на проф. Снежина Танковска.

Вижте още

Category icon
What's on, Arts on Screen
Споделете това