The Nutcracker - Royal Opera House
©

Royal Opera House

Date
28 декември 2017, четвъртък до 01 януари 2018, понеделник
Location
Кино Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян

Гледайте на големия екран

Сезон 2017/18 на Кралската опера в Лондон, който Кино Арена излъчва в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян, продължава с един от най-обичаните и магични балети – Лешникотрошачката. Прожекциите са на 28 декември от 19:00 часа, 30 декември от 18:00 часа и на 01 януари от 16:00 часа. Програмата по кина и градове се обявява на сайта на киното.

Почти съвършената постановка на Питър Райт за Кралския балет се смята за една от най-качествените и завладяващи интерпретации на Лешникотрошачката. Със своето празнично настроение, танцуващи снежинки и вълшебна музика, версията на Лев Иванов от 1892 год. се е превърнала в съвършеното коледно забавление, а завладяващата партитура на Чайковки се нарежда сред най-популярната балетна музика в света.

Създаден по мотиви от разказа на Е.Т.А. Хофман, балетът започва с живописно коледно прзненство, пищно пресъздадено с викторианските декори на Джулия Травелян Оман. Хореографията на Питър Райт изобретателно използва елементи от оригиналния балет, включително неописуемото pas de deux на Фея Драже и нейния Принц. Като набляга на взаимоотношенията между Клара и Лешникотрошачката, тази постановка поставя историята в контекста на първата любов.

Историята

Малката Клара се прокрадва по стълбите в коледната нощ, за да си поиграе с любимия си подарък – куклата Лешникотрошачка, когато тайнственият магьосник Дроселмайер я изпраща на вълшебно приключение. След като побеждават Цар Плъх, Клара и Лешникотрошачката се отправят към Царството на насладите, където Фея Драже ги посреща с изобилие от прекрасни танци. Когато се завръща вкъщи, Клара разбира, че е сънувала. Но не изглежда ли племенникът на Дроселмайер смътно познат?

Прожекции в България

  • 28 декември, 19:00 ч.
  • 30 декември, 18:00 ч.
  • 1 януари, 16:00 ч.

Програмата на прожекциите в България по кина и градове се обявява на сайта на Кино Арена. Билети вече се продават на касите, както и директно през сайта. Всеки гост на прожекциите от сезона на Кралската опера в Лондон получава комплимент от Кино Арена – малка бутилка вино и шоколадови лакомства за пълно удоволствие от преживяването на класическите шедьоври от сцената на Ковънт Гардън.

Творчески екип

Choreography Peter Wright
after Lev Ivanov
Music Pyotr Il’yich Tchaikovsky
Original scenario Marius Petipa
Production and scenario Peter Wright
Designer Julia Trevelyan Oman
Lighting designer Mark Henderson
Production consultant Roland John Wiley

В изпълнение на Кралския балет

Tag icon
Балет, Представления
Category icon
Календар, Арт екран