David McVicar's production of Rigoletto for The Royal Opera
David McVicar's production of Rigoletto for The Royal Opera ©

2014 Royal Opera House, Catherine Ashmore

Date
07 февруари 2018, сряда до 11 февруари 2018, неделя
Location
Кино Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян

Покварата на невинността е в основата на въздействащата трагедия на Верди, поставена от Дейвид МакВикар на сцената на Кралската опера

Сезон 2017/18 на Кралската опера в Лондон, който Кино Арена излъчва ексклузивно в градовете София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян продължава със завладяващата опера на Джузепе Верди "Риголето". 

Бащата на една от жертвите на развратния херцог на Мантуа проклина придворния му шут Риголето заради неговия неуместен смях. Изглежда проклятието започва да се сбъдва, когато херцогът прелъстява дъщерята на Риголето…

Риголето организира покушение срещу херцога, но дъщеря му Джилда все още обича съблазнителния херцог и се жертва вместо него. Когато Риголето търси трупа му открива само смъртно ранената си дъщеря, която умира в ръцете му.

Спектакълът на Дейвид Маквикар акцентира на жестокостта на благородниците от Мантуа. Шеметните танци на Верди ни пренасят сред пищните веселби и оргии на разкошно облечените придворни. Операта включва много популярни изпълнения, сред които пламенната ария "La donna è mobile", в която херцогът парадира със своето пренебрежение към жените, и великолепният квартет от трето действие, в който гласовете изкусно се преплитат, за да доведат до шеметната развръзка на сюжета.

През 1855 год. Джузепе Верди пише, че "Риголето" е неговата най-добра опера. За да я постави, той е трябвало да преодолее държавната цензура, която недоволства, че хората на властта са изобразени като корумпирани и неморални. Но тези усилия се отплащат с огромния успех на премиерата през 1851 год. През следващите 10 години Риголето е изпълнена 250 пъти и се превръща в една от най-популярните опери.

Прожекции в България

Прожекциите са на 7 февруари от 19:00 часа, 10 февруари от 18:00 часа и на 11 февруари от 16:00 часа. Програмата по кина и градове се обявява на сайта на киното.

Музика: ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ
Режисьор: ДЕЙВИД МАКВИКАР
Диригент: АЛЕКСАНДЪР ДЖОЕЛ

Риголето: ДИМИТРИ ПЛАТАНИС
Джилда: ЛУСИ КРОУ
Херцогът на Мантуа: МАЙКЪЛ ФАБИАНО

Времетраене: 170 мин. с един антракт

Изпълнява се на италиански с български субтитри

Билети вече се продават на касите в кината Арена, както и директно през сайта. Всеки гост на прожекциите от сезона на Кралската опера в Лондон получава комплимент от Кино Арена – малка бутилка вино и шоколадови лакомства за пълно удоволствие от преживяването на класическите шедьоври от сцената на Ковънт Гардън.

Tag icon
Опера
Category icon
Календар, Арт екран
Споделете това