Bernstein Centenary
©

Bernstein Centenary, Royal Opera House

Date
09 май 2018, сряда до 13 май 2018, неделя
Location
Кино Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян

По повод 100-годишнината от рождението на Ленард Бърнстейн, Кралската опера обединява усилията на трима от своите най-добри хореографи, за да отдаде почит на неговата многообразна и изключително танцувална музика.

Сезон 2017/18 на Кралската опера в Лондон, който Кино Арена излъчва в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян, продължава с един възхитителен балет, вдъхновен от творчетвото на американски пианист, диригент и композитор Ленард Бърнстейн. 

Прожекциите на „Сто години Ленард Бърнстейн“ са на 9 май от 19:00 часа, 12 май от 18:00 часа и на 13 май от 16:00 часа. Програмата по кина и градове се обявява на сайта на киното.

Ленард Бърнстейн е един oт първите американски композитори, които получават признание както от публиката, така и от критиката. В неговия разнообразен стил могат да се открият елементи от джаз, модернизъм, традиционна еврейска музика и бродуейски мюзикъл. Много от композициите му са изключително подходящи за танц, a сътрудничеството му с бродуейския хореограф Джеръм Робинс води до създаването на модерната класика "Уестсайдска история". 

За да отпразнува 100-годишнината от рождението на композитора, Кралската опера обединява усилията на трима от своите най-добри хореографи, за да отдаде почит на многообразната и изключително танцувална музика на Бърнстейн.

Програмата включва две световни премиери на творби с хореография на Уейн Макгрегър и Кристофър Уилдън, които за първи път работят по музика на Бърнстейн. В центъра на програмата е възобновената премиера на The Age of Anxiety, създаден през 2014 год. от Лиъм Скарлет с музика от Втората симфония на Ленард Бърнстейн. Както симфонията, така и балета са вдъхновени от произведения на У.Х. Одън – майсторът на модерната поезия, чиито произведения отразяват атмосферата на несигурност и романтични заблуди в периода след Втората световна война.

Хореография УЕЙН МАКГРЕГЪР, ЛИЪМ СКАРЛЕТ, КРИСТОФЪР УИЛДЪН
Музика ЛЕНАРД БЪРНСТЕЙН

Времетраене: 180 мин. с два антракта

Билети вече се продават на касите в кината Арена, както и директно през сайта. Всеки гост на прожекциите от сезона на Кралската опера в Лондон получава комплимент от Кино Арена – малка бутилка вино и шоколадови лакомства за пълно удоволствие от преживяването на класическите шедьоври от сцената на Ковънт Гардън.

Category icon
Арт екран, Календар
Споделете това