Shakespeare Lives in Science exhibition
Date
30 септември 2016, петък до 31 декември 2016, събота
Location
София Тех Парк

Много от популярните сюжети на Шекспир всъщност имат своето научно обяснение. Някои от най-интересните примери ще откриете в тази изложба, която по един необикновен начин показва, че науката присъства дори в напълно неподозирани области.

Отровите и еликсирите са оръжие, което най-популярните герои на Шекспир често избират. Разгледахме по-подробно ботаническата и биологическа основа на някои от тези еликсири, за да разберем дали наистина действат.

Повечето от включените в изложбата растения с токсични свойства се срещат из цяла Европа. Затова, с цел нашата собствена безопасност, е важно да ги познаваме, за да ги избягваме ако попаднем на тях. В никакъв случай не се опитвайте да създавате или използвате описаните отвари в реалния живот.

В Шекспировите произведения има и много теми свързани с човешката същност и поведение, за които съвременната наука също има какво да каже.

Тази изложба е създадена от Британски съвет България в рамките на глобалния проект "Шекспир е жив" за отбелязване на живота и творчеството на най-известния драматург в света по повод навършването на 400 години от смъртта му. Премиерата на изложбата в България се осъществява в партньорство със София Тех Парк. Текстовете са по материали от сайта www.shakespearelives.org, както и от български учени, участвали в конкурса "Лаборатория за слава FameLab". 

Превод: Александър Мануилов
Дизайн и предпечат: Надежда Панчева

 

Къде се намира изложбата?

Изложбата е разположена на новопостроения пешеходен мост над бул. Цариградско шосе, който свързва София Тех Парк с кв. Младост.

Градски транспорт

Спирки: София Тех Парк или Окръжна болница
Линии: автобус 84, тролейбус 5 или 8

Category icon
What's on
Споделете това