Tosca - Royal Opera House
©

Royal Opera House

Date
01 март 2018, четвъртък до 05 март 2018, понеделник
Location
Кино Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян

Драма, страст и великолепна музика – спиращата дъха творба на Пучини е една от най-великите опери

Сезон 2017/18 на Кралската опера в Лондон продължава с една от най-великите оперни творби "Тоска", която още от шеметното си начало ни пренася в един свят на опасни политически машинации и задкулисни игри. 

Спектакълът на Джонатан Кент за Кралската опера пресъздава бурния политически живот в Рим в началото на XIX век. Началникът на полицията Скарпия, който безпощадно преследва и измъчва своите врагове, е един от най-зловещите злодеи в оперното творчество. Неговата мрачна и демонична музика контрастира с лиричните мелодии на двамата влюбени – Тоска и Каварадоси, които изразяват своята страст в неповторимите арии “Vissi d’arte” и “E lucevan le stelle”. 

Драматичната творба на Джакомо Пучини постига огромен успех на премиерата си през 1900 г. и със своя напрегнат сюжет и великолепна музика се превръща в една от най-изпълняваните опери. Потъналата в мрака на свещите църква, мрачният кабинет на Скарпия с неговата стая за изтезания и измамният оптимизъм на римското утро – този красив спектакъл пресъздава напегнатата драма и покачва напрежението до трагичния финал. Отразяващата духа на времето музика на Пучини е наситена с автентични детайли от епохата, като далечния оръдеен огън в първо действие и камбанния звън по време на финалната сцена.

Прожекциите са на 1 март от 19:00 часа, 4 март от 18:00 часа и 5 март от 16:00 часа в Кино Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян. Програмата по кина и градове се обявява на сайта на кино Арена.

Музика: ДЖАКОМО ПУЧИНИ
Режисьор: ДЖОНАТАН КЕНТ
Диригент: ДАН ЕТИНГЕР

Флория Тоска: ЕЙДРИАН ПИЕЧОНКА
Марио Каварадоси: ДЖОУЗЕФ КАЛЕЯ
Барон Скарпия: ДЖЕРАЛД ФИНЛИ

Опера в три действия. Времетраене: 185 мин., с два антракта

Изпълнява се на италиански с български субтитри

Билети вече се продават на касите в кината Арена, както и директно през сайта. Всеки гост на прожекциите от сезона на Кралската опера в Лондон получава комплимент от Кино Арена – малка бутилка вино и шоколадови лакомства за пълно удоволствие от преживяването на класическите шедьоври от сцената на Ковънт Гардън.

Tag icon
Опера
Category icon
Календар, Арт екран
Споделете това