от Роузи О‘Брайън

09 февруари 2017 - 16:47

Споделете това
Young learners
©

British Council

Ползите от това да четете на детето си са много повече, отколкото предполагате. Дори и да не можете на английски, четенето на родния ви език също е много полезно. Преподавателят в Британски съвет Роузи О’Брайън разкрива как четенето на книжки и истории може да помогне за развитието въображението на детето и за неговото обучение.

Как четенето развива академичните способности на децата

Знаете ли, че 4-5-годишните деца, на които се чете всеки ден, са средно една година по-напреднали в четенето от децата на същата възраст? Дори и да не четете на детето си толкова често, а около 3-4 пъти в седмицата, това пак ще му даде половин година преднина спрямо връстниците. Често забелязвам това в моите часове по английски –  дойде ли време за забавни истории, децата, които се справят най-добре, бързат да извикат "Това вече сме го чели с мама/тате!".

Как четенето обогатява речника на децата

Четенето на книжки е чудесен начин за обогатяване на речника. Децата, на които се чете, обикновено знаят доста повече думи. Това не само им помага да разбират по-добре света, но и им позволява да напреднат по-бързо в клас. Ако едно дете е способно да разбере или разпознае дори и няколко от думите, които учителят е казал, това веднага му дава голямо предимство в обучението по английски. 

Освен това, в писмената форма на който и да е език се използват значително по-широк набор от думи и по-сложни изречения, отколкото при говоренето. Въпреки че разговарянето с децата и гледането на филми заедно е чудесен начин за развиване на езиковите им способности, използването на литература дава допълнително предимство – запознава ги с по-голям брой думи и разнообразни граматически конструкции, а също развива и уменията им за писане.

Могат ли книгите да развият умения за общуване и да дадат по-голяма увереност?

Децата се учат да общуват като наблюдават другите около тях, а четенето на книги е чудесен начин за това. Когато слушат приказка, децата забелязват как героите общуват, как се обръщат един към друг и как се изразяват, което им помага и те самите да се научат на същото. Децата се учат като копират действията на другите – имитират героите от любимите си детски филмчета и споделят играчки, които изобразяват любими приказни герои от книжките.

Богатият речник е полезен не само в класната стая или за явяване на изпити. Децата, които имат достатъчно богат речник, за да се изразяват ясно, имат по-добро самочувствие и могат по-лесно да изразят чувствата си, вместо да избухват, когато са разстроени или ядосани. Колкото повече могат да отговарят на въпросите в час, толкова повече техните съученици ще ги търсят за помощ, което пък ще ги направи по-уверени и популярни.

Емоционалните ползи от четенето

Сюжетите в различните истории могат да са повод за разговори с по-големите ученици относно лични проблеми, отношенията с хората и света като цяло. Ако тези разговори са на английски, това дава възможност на децата да използват езика по естествен начин. Възможно е дори да установите, че детето ви вече се чувства по-уверено да споделя с вас. От опит знам, че когато децата говорят за личен проблем, им е много по-лесно да го опишат чрез някой герой. А понякога им е още по-лесно, когато това става на чужд език.

Като се привързва към любимите си приказни герои детето се учи и да бъде съпричастно, което му помага да изгради отлични взаимоотношения с другите. Това може също да помогне при преминаването през различни емоционални и физически промени – например, когато на героя от книжката му се случва нещо подобно, това прави ситуацията да изглежда по-приемлива и намалява у детето чувството на тревожност.

Четенето вкъщи развива и други важни умения

Децата от моите уроци, за които споменах в началото, че са имали полза от четенето вкъщи, показват значим напредък и в други отношения:

  • По-добра концентрация и по-добри умения за слушане;
  • Могат да вникнат в дадена история и да участват в урока;
  • Увереност да задават и отговарят на въпроси, свързани с героите и сюжета;
  • По-точно могат да предположат какво ще се случи и разпознават причинно-следствени връзки. 

Четенето подобрява и когнитивните умения на децата, като им помага да придобият по-добра преценка и да тренират паметта си.

Ползите за родителите

Проучвания показват, че четенето е най-добрият начин за отмора. То освобождава напрежението в мускулите и помага за по-здрав сън. Освен това, вие самите може да забележите как произношението ви се подобрява, научавате нови думи и придобивате повече самочувствие като родител!

За автора

Rosie O'Brien

Роузи О‘Брайън

Роузи О‘Брайън е завършила Университета Хъл със специалност Английски и Немски език. Тя е преподавала в Обединеното кралство, Германия и Хонконг, а преподавателската си квалификация CELTA е придобила в Унгария. Роузи има опит в обучението на възрастни, ученици и деца. В свободното си време обича готвенето, планинския туризъм и пътуванията. Роузи е много въодушевена от възможността да опознае тази част на света!

Научете повече за нашите курсове по английски