от Claire Hughes

22 декември 2016 - 14:49

Споделете това
Christmas presents
©

Craig D, licensed under CC BY 2.0 on Flickr Creative Commons 

"Учебник по граматика! Еха, винаги съм искал точно това!"

Колкото и да обича да учи английски, малко е вероятно да чуете някой да възклицава така в Коледната сутрин. Това обаче не означава, че трябва да избягваме подаръци, които помагат за обучението по английски. Преподавателят в Британски съвет Клеър Хюс подбра 10 полезни и вълнуващи Коледни подаръка за близките ви, които изучават езика.

Flashsticks

Ученето на нови думи на чужд език може да е трудно – трябва да сте ги срещали много пъти преди да започнете да ги използвате в разговор. Flashsticks помагат точно с този проблем. Всеки комплект съдържа 600 лепящи бележки с често срещани думи за начално, средно и напреднало ниво, които да разлепите из дома си. Виждането на думите постоянно – отново и отново, помага да ги запомните по-лесно. Бележките са в различни цветове, за да запомните коя дума от коя част на речта е. Има и безплатно приложение с видео учител, който показва произношението на всяка дума.

Graded Readers

Въпреки, че четенето е отличен начин за развиване на уменията по английски, то може да бъде и доста трудно ако все още не владеете добре езика. За щастие издателите са намерили решение на проблема – книги, написани на добър и естествено звучащ английски, който обаче е достъпен за хора с различни нива на владеене на езика. Наричат се Graded Readers и са чудесен Коледен подарък за всеки, който обича да чете. 

Използвам ги в часовете си с тийнейджъри и те обичат удовлетворението, което носи прочитането на книга изцяло на английски. Graded Readers можете да купите от издатели като Oxford University Press или Амазон.

Настолни игри (board games)

Това, което винаги предизвиква вълнение в класната стая, е настолната игра. Желанието за победа отвлича вниманието от премислянето на всяка дума, която се използва. Това води до по-малко притеснение и повече възможности за упражняване на гладко говорене. Настолните игри също стимулират критичното и креативно мислене и често изискват повтарянето на установени фрази – отличен начин за  научаване на нови изрази.

Race to London е настолна игра, създадена с цел да повиши уменията на хората, които все още говорят английски на по-ниско ниво.

Aquanotes

Ако живеете с някой, който изучава английски, може да му купите водоустойчив бележник и да го закачите под душа. Така ще можете да си оставяте съобщения на английски и да използвате реалното общуване за упражнения по писане. Много по-удовлетворяващо е когато знаете, че някой чете и отговаря на това, което пишете. Водоустойчивият бележник в банята интегрира английския в ежедневието ви, а и ще сте сигурни, че обучаващият се прекарва достатъчно време под душа и ухае страхотно.

Книга със съвети "Как да учим"

В Британски съвет не просто преподаваме английски, ние помагаме на хората да развиват стратегии за учене, които могат да използват и извън класната стая, за да имат максимален напредък. Добра идея е да подарите книга със съвети за учене.

Една от любимите ми е Fluent Forever на Гейбриъл Уайнър, която е пълна с добри съвети за развиване на езика. Друга книга е Moonwalking with Einstein на Джошуа Фоър, която разглежда стратегиите за запомняне по един много занимателен начин.

Многоезичен химикал

Всеки любител на технологиите ще се почувства Джеймс Бонд на езиците с такъв химикал. Плъзнете химикала по текст, които искате да преведете и текстът ще се появи на екрана на лаптопа ви, на родния ви език, заедно с произношението. Само не забравяйте да включите и тетрадка към подаръка, за да има къде да се записват и упражняват всички нови фрази.  

Британска готварска книга

През последните 10 години много наистина интересни готвачи показаха на света, че британската кухня не е само риба и картофки (fish and chips). Някои, като Джейми Оливър, станаха световно известни и книгите им бяха преведени на много езици. Други обещаващи млади готвачи тепърва ще бъдат превеждани, но книгите им биха били страхотен подарък за всеки, който иска да научи повече за британската култура, а и за езика. А наскоро издадената Great British Cookbook има допълнителен бонус – част приходите от продажбите й се даряват за благотворителност.

Машина за караоке / Игра с пеене

Според едно проучване, хората запомнят много по-лесно нови неща ако те са съпроводени с музика. Пеенето помага на произношението, на запомнянето на граматически структури… а и кой тайно не иска да е рок звезда?!

Окуражете вашия близък, който изучава езика, да пее на английски като му подарите караоке машина или видео игра, свързана с пеене. Можете дори да изтеглите безплатни караоке приложения и ще ви останат пари да купите останалите неща в списъка за  начинаещи рок звезди.

Преживяване 

През последните години все по-популярен подарък във Великобритания е подаряването на "преживяване". Може да е всичко – от пилотиране на хеликоптер до луксозен следобеден чай. Това е перфектният подарък за някой, които изучава език, защото дава възможност за научаване на английски в конкретна ситуация – така могат да се упражняват думи и изрази сързани с преживяването, което сте избрали. Когато стане време за самото преживяване, вашият близък ще може уверено да използва това, което е научил.

Различни преживявания моете да намерите тук: www.buyagift.co.uk 

Английски албум с изрезки

Създаването на албум с изрезки, документиращи напредъка на изучаващия английски е добра възможност за подарък, който е личен и уникален. Опитйте се да запазите спомени от случаите, в които са използвали английски за нещо. Например част от това, което са писали в час по английски, снимка от видео игра на английски, която са изиграли. За учащия е важно да вижда напредъка си – понякога той може да мисли, че не постига нищо, затова е чудесно да има нещо, което да му напомня за това какво е постигнал.

Не забравяйте да оставите няколко празни страници в края, за да покажете, че пътешествието не е приключило. Там могат да се запишат бъдещите цели, за да има реални постижения, към които да се стреми.

 

Надявам се поне едно от тези 10 предложения да ви е дало идея, която да зарадва близките ви в Коледната утрин. Весела Коледа на всички!

Научете повече за курсовете по английски в Британски съвет