от Andreea Pasere, Преподавател по английски в Британски съвет Румъния

24 април 2017 - 16:24

Споделете това

Скорошни проучвания показват, че това, което днешните тийнейджъри предпочитат да четат е доста по-различно от това, с което са свикнали по-възрастните поколения. Младите хора днес най-често преглеждат набързо онлайн статии, текстови съобщения и коментари в социалните мрежи, но много малко от тях избират да четат книги за удоволствие. Учителят в Британски съвет Andreea Pasere ви предлага няколко практични съвета за това как да насърчите тийнейджърите да четат разкази и книги на английски език.

Често съветвам родителите на учениците в Британски съвет да дават личен пример на децата си, като самите те започнат да четат. Независимо от възрастта, децата обикновено искат да вървят по стъпките на своите родители. Когато ви видят да се наслаждавате на добра книга е по-вероятно и самите те да пожелаят същото. 

Важно е да обясните на децата реалните ползи от четенето. Разкажете им за всичките предимства на четенето, като например по-богат речник и опознаване на различни култури и места по света. И не на последно място – за творческият стимул, който ще получат,  когато откриват нови идеи, герои и сюжети. Не бързайте да купувате която и да е книга.

Вземайте такива книги, които ще бъдат интересни за детето Ви. Ако пък не сте сигурни какво ще му хареса, замислете се какво обикновено обича да прави. Например, интересува ли се от спорт? Играе ли често компютърни игри? Следи ли социалните мрежи? Лесно ще намерите книги или разкази на английски език, свързани с интересите на детето. Можете да потърсите такива в секциите „Книги на английски” или „Международна литература” в близката библиотека или книжарница.

Когато детето чете книга на позната за него тема, това ще му помогне да се справи по-лесно с четенето на английски. Ако вече е гледало филмовата адаптация на книгата или пък я е чело на родния си език, това допълнително ще му помогне да я разбере и да си я преведе. Все пак, някои книги може да се окажат  твърде сложни за детето ви, в зависимост от нивото му на владеене на английски. Можете да се консултирате с учителя относно това, а също и да попитате за подходящите книги за него. Например, адаптираните издания използват по-опростен език и включват упражнения, улесняващи процеса на разбиране, което ги прави изключително подходящи за децата.

Графичните романи също са добър избор, тъй като не са толкова трудни. Най-добрите графични романи включват комплексни теми, а илюстрациите в тях помагат на детето да ги разбере и да се наслади на това, което чете. Помислете и за това, което вие сте обичали да четете на тази възраст.Много е вероятно детето Ви да хареса същите книги, а и  това ще му даде възможност да ви опознае още повече!

Добра идея е да заведете цялото семейството в някоя книжарница, където всеки сам да избере книга. За да е по-забавно, можете да съчетаете пазаруването на книги с това да хапнете заедно и да пиете кафе, а можете също и да купите на детето си карта за библиотеката или ваучер от книжарницата. 

Предлагам ви тази селекция от книги, любими на моите ученици:

The Fault in Our Stars от John Green
Сюжетът се развива около Хейзъл Грейс Ланкастър, младо момиче болно от рак и приятеля й Огъстъс Уотърс. Въпреки че романът може да Ви се стори един от многото в жанра, аз разбрах за него в час по английски, когато две от 12-13-годишните ми ученички обсъждаха „най-яката книга, която са чели“!  

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time от Mark Haddon 
15-годишният тийнейджър Кристофър, който страда от аутизъм,  се опитва да разбере какво се е случило с кучето на съседа. Не само, че разкрива истината около изчезването на кучето, ами и разбира, че майка му, за която са му казали, че е починала, всъщност му е написала и пратила много писма. Ще успее ли Кристофър да се свърже с нея?

Divergent от Veronica Roth
Действието се развива в света на Дивергентите, а темите в книгата са подходящи за тийнейджъри – например преходът от детството към съзряването, както и опълчването срещу властта на по-възрастните. Романът разказва за 16-годишната Трис, която е отделена от родителите си и е поставена в различно общество, определено от системата изцяло на база на характера й, както и за това как героинята започва да се бори срещу тази система. Историята е не само завладяваща, но и подканва тийнейджърите да мислят критично.

Half my Facebook friends are ferrets от J.A. Buckle
15-годишният Джош тайно си мечтае да стане известен китарист в хеви-метъл банда, да е покрит с пиърсинги и татуировки и да е боготворен от феновете си. За съжаление, обаче, това няма как да стане, докато майка му взима всички решения за неговия живот вместо него. Книгата е подходяща за кратките ваканции, защото се чете лесно и е доста забавна, но в същото време успява да грабне и задържи вниманието на читателя.

How to train your parents отPete Johnson
Тийнейджърите често усещат огромен натиск от страна на родителите и учителите си относно оценките в училище. Свръхамбициозните родители на Луи искат той винаги да участва във всички възможни извънкласни дейности и да получава само отлични оценки. Приятелката му Мади решава да го научи как да манипулира родителите си, така че те да спрат да му обръщат толкова много внимание.  Или поне той си мисли, че прави точно това. Кой кого заблуждава? 

Тhe Encyclopedia of Early Earth от Isabel Greenberg
Малките деца обожават комикси, а когато пораснат, повечето от тях харесват графични романи. Историята се развива в ерата на „Ранната Земя”, цивилизация, която е съществувала преди нашата история. Странната полярност на Ранната Земя не позволява на хората от Северния полюс да докосват хората от Южния полюс. Нашият герой е млад мъж от Северния полюс, който пътува до Южния, където среща любовта на живота си. Ще намери ли начин да се доближи до нея? Възможна ли е тяхната любов?

Със сигурност ще намерите подходящата книга в списъка по-горе.