от Британски съвет

31 май 2019 - 13:00

Споделете това

Студентите от Европейския съюз, които планират да започнат своето висше образование в Обединеното кралство през учебната 2020-21 година, ще плащат същите студентски такси и ще имат достъп до същата финансова помощ като британските студенти. Финансовите условия ще важат за целия период на обучението им, независимо от условията по напускането на страната на ЕС. 

Това обяви на 28 май в Брюксел британският министър на висшето образование Крис Скидмор. Съобщението следва съществуващия ангажимент на правителството за финансиране на студентите от ЕС, които започват бакалавърска или магистърска програма на обучение в Обединеното кралство през академичната 2019-20 година. 

Над 1900 български кандидати избраха университетите в Обединеното кралство за академичната 2019-20 година. Най-новите данни от тази година показват, че повече от 37 000 студенти от ЕС са кандидатствали за редовно обучение в Англия −  увеличение с 1.9 процента спрямо предходната година. 

Крис Скидмор каза още:

"Ние ценим важния принос, който международните студенти, включително тези от ЕС, дават на нашите университети. Това, че толкова много чуждестранни студенти избират да продължат своето образование тук е доказателство за качеството на нашата образователна система, която е на световно ниво. 

Важно е да се отбележи, че въпреки решението ни да напуснем Европейския съюз, ние не напускаме Европа и нашите университети процъфтяват, благодарение на културното многообразие.

Наясно сме, че учениците вече обмислят възможностите си за следващата година, поради което потвърждаваме сега, че гражданите на ЕС, които отговарят на условията, ще продължат да плащат същите такси и да имат достъп до същите студентски заеми, като тези за местните граждани през академичната 2020-21 година, така че да имат сигурността, която им е необходима, за да направят своя избор."

Продължава работата по определяне на таксите за нови студенти от ЕС след академичната 2020-21 година като част от подготовката на правителството за плавно и систематично напускане на ЕС възможно най-скоро.

Правителството ще предостави достатъчно предизвестие за бъдещите студенти от ЕС относно таксите през академичната 2021-22 година и следващите години. 

Цялото съобщение на британското правителство можете да прочетете тук. (на английски език)

Вижте още