от Британски съвет

30 септември 2021 - 13:56

Споделете това

В наши дни децата имат множество контакти с английския език чрез интернет, каналите в Youtube и други източници, така че защо да не ги насърчите да гледат филми на английски? Сигурно ще научат някой и друг английски израз или дума, докато гледат.

Много хора, които търсят начини да подобрят езиковите си умения, се обръщат към телевизионните предавания и филми само за да установят, че те явно не са толкова полезни, колкото им се е струвало. Все пак не можем да отречем факта, че във филмите се говори автентичен английски, и то в ясен контекст, което означава, че оригиналните версии на филмите могат да помогнат на децата да подобрят уменията си, стига да подходим към този ресурс по правилния начин.

Какво и колко продължително

Най-напред, нека видим какъв тип филми ще се харесат на малките деца, особено ако ги гледат на английски. Важно е да започнете с кратки филмчета, ако синът или дъщеря ви не са свикнали да гледат телевизия на английски. Едва ли ще им хареса да седят два часа пред екрана още първия път, така че започнете с нещо относително кратко, за да свикнат да слушат английска реч.

Чудесен подбор от безплатни кратки филми ще намерите тук.


Ако не намерите нещо достатъчно кратко, опитайте се да пускате филма на части, като го разделите на кратки отрязъци от около 20-30 минути. Може дори да откриете, че детето е толкова погълнато от историята, че иска да продължи с гледането!
Запомнете: не всеки филм ще стане хит. Някои просто няма да се харесат на детето ви. Причината може да е в сюжета, в озвучаването или дори в музиката. Вие обаче не се отказвайте: има голямо разнообразие от филми, с които да опитате. Може би е добра идея да пуснете най-напред трейлъра, така че детето да реши само дали този филм ще му бъде интересен.

Субтитри: на какъв език?

Има много родители, които държат по-големите им деца да гледат филми на английски със субтитри на родния им език. Ако сте се опитвали да гледате англоезични предавания и филми със субтитри на български (няма начин да не сте го правили), сигурно сте открили, че в крайна сметка просто четете субтитрите – усилията ви се обезсмислят, защото не упражнявате пълноценно уменията си по английски.
Ако субтитрите са на английски обаче, това е страхотен начин да проверите колко богат речник имате всъщност; и макар и много хора да казват, че да се слушат и гледат филми на английски е пасивно умение, в действителност, когато детето слуша и гледа нещо на английски, мозъкът му работи активно и му помага да запамети това, което вижда и чува. Вярно е, че използването на субтитри зависи от възрастта на детето (то не е много подходящо например за първокласници, за които вероятно ще е трудно да следят бързо сменящите се надписи). Все пак, ако детето не се дразни от субтитрите, препоръчително е да ги оставите, за да свикне с присъствието им на екрана, докато гледа филм.

Какви филми?

Една от най-важните теми за децата (включително и тези, които учат английски) е темата за тях самите – а няма по-добър филм за това от „Отвътре навън“ ('Inside Out') на „Дисни“/“Пиксар“. В него се срещат в изобилие основни думи и изрази, свързани с емоциите, каквито децата учат още от първите дни в училище. Това означава, че веднага ще разпознаят част от лексиката. Специалистите казват, че е по-лесно ако започнем с нещо познато, върху което да градим нови знания. „Отвътре навън“ предлага точно такава възможност. Филмът разказва за момиченцето Райли, което се е преместило да живее другаде заради работата на баща си. Емоциите й помагат в живота на новото място и ситуациите, които преживява. За много деца тези преживявания ще са вече познати.

Разбира се, има и други „класики“, които можете да гледате на английски, например „Замръзналото кралство“ на „Дисни“ или „Шрек“ и „Играта на играчките“ на „Пиксар“, така че не изключвайте филмите, които детето вече е гледало. С тях можете да привлечете дете, което по принцип няма особено желание да гледа филми на английски. Фактът, че вече е гледало филма, ще му помогне да се отпусне, защото ще знае какво се случва на екрана, дори и да не разбира всяка дума.

Ресурси, вдъхновени от филми

Важно е след края на филма да поговорите, за да си изясните какво е разбрало детето. Ако покрай филма са създадени и много продукти на същата тема като различни версии, комикси или книги, можете да ги използвате, за да водите още разговори за героите на английски. За описание на персонажите можете да използвате картинки за оцветяване, каквито ще намерите тук. Комиксите на английски предлагат още една възможност за четене на тема, която вече е позната.
Повечето филми, ориентирани към тази възрастова група, имат великолепни саундтракове, които са още един чудесен ресурс за усъвършенстване на уменията по английски. След като изгледат филма един път, децата може би ще започнат с желание да пригласят на песните от него и ще научат от тях полезни изрази. Тук можете да видите как става това например със „Замръзналото кралство“. Защо да не превърнете това забавление в редовно английско караоке? Филмът „Ела, изпей“ (‘Sing’) на „Илюминейшън“ е страхотен пример. Той включва познати, запомнящи се песни, както и нови, които ще допаднат на детето.

Насърчение и критично мислене!

Гледането на филми като форма на практическо обучение ще има още по-голям ефект, ако го превърнете в семейно занимание. Организирайте си специални „киновечери“ с достатъчно количество пуканки и изгасено осветление, така че детето да го възприеме не просто като поредното упражнение по английски, а като редовно и приятно семейно забавление. Когато и вие гледате заедно с детето, получавате възможността да насърчавате активното слушане и критичното мислене. След края на филма можете да помолите детето да ви обясни някои моменти, които сте „пропуснали“, или да разнищите въпроса защо нещата са се развили по този начин и как би постъпило детето ви в такава ситуация. По този начин ще го стимулирате да слуша активно, така че да може да ви каже какво е разбрало и как би реагирало в аналогичен случай. Можете дори да се престорите, че не сте разбрали нещо – нека детето ви го обясни. Това означава след филма да обмисли всичко чуто и видяно, а следователно да си припомни думите и да ги запамети по-лесно. 

Накратко, когато искате да подобрите английския на вашето дете с помощта на филми, помнете следното:

  • Първоначално се придържайте към филмови сеанси с продължителност 20-30 минути
  • Изпробвайте различни типове филми и не се отказвайте, ако някои не се харесват на детето
  • Насърчавайте критичното мислене и „активното слушане“, като питате децата си какво са разбрали и защо се е случило едно или друго събитие, или като се правите, че не сте разбрали и ги молите за обяснение.
  • Търсете допълнителни „вторични“ ресурси, създадени по идея от филма – комикси, песни и други, за да заинтересувате повече детето и да му дадете повод да си припомни наученото.
  • Пускайте „класически“ филми на английски, които децата вече са гледали, за да затвърдите способността им да разбират английска реч.

Научете повече за курсовете ни по английски за деца