от Британски съвет

21 февруари 2019 - 14:00

Общо 561 420 души са кандидатствали за обучение в британски университети през новата учебна 2019/20 г. Това е с близо 2 500 повече спрямо миналата година и първото увеличение за последните три години, отчитат от организацията UCAS, чрез която се кандидатства във всички бакалавърски програми в Обединеното кралство.

Кандидатите от Европейския съюз са се увеличили с един процент, достигайки 43 890 души. Броят на българските кандидат-студенти е 1 900. Има и рекорден брой кандидати от държави извън ЕС – 63 690 души, което е с 9 процента повече спрямо миналата година. 

Данните са базирани на анализ на документите за кандидатстване за редовни форми на обучение, получени в UCAS до крайния срок на 15 януари. От 15 юли ще може да се кандидатства и за незаетите места в университетите в т.нар. процедура Clearing. 

“В този несигурен период е добра новина да видим повече международни студенти и студенти от ЕС, които искат да дойдат да учат в Обединеното кралство. Освен това, е важно да не забравяме, че студентите все още могат да кандидатстват до 30 юни и след това, директно до периода за последно класиране Clearing. Знаем също, че по-зрелите студенти е по-вероятно да кандидатстват на по-късен етап през годината.”
Клеър Маршант, главен изпълнителен директор на UCAS

 

Вижте още