от Стела Янакиева

10 ноември 2017 - 11:15

Споделете това
Международен конкурс за радиопиеса 2018

Ти си талантлив писател, който живее извън Великобритания? Искаш ли да спечелиш пътуване до Лондон и да чуеш пиесата си излъчена по целия свят от световната служба BBC World Service?

BBC кани писатели от целия свят да изпратят свой сценарий за участие в Международния конкурс за радиопиеса 2018. Глобалното състезание, организирано от BBC World Service и Британски съвет, в партньорство с The Open University, предлага забележителната възможност печелившите пиеси да бъдат чути из всички краища на света от милионите слушатели на световната служба на британското радио. 

Независимо дали сте утвърден или напълно нов писател, Международния конкурс за радиопиеса приема сценарии от всички автори, които не са постоянни жители на Обединеното кралство. Пиесите могат да бъдат на всякаква тема, стига да бъдат с продължителност 53 минути. 

Тази година първите две награди ще се избират както от категория „английски като първи език“, така и от “английски като втори език“. Двамата победители ще пътуват до Лондон, за да присъстват на церемонията по награждаването и ще станат свидетели на озвучаването на пиесите, преди те да бъдат излъчени през BBC World Service.  

Ще има и трета награда – наградата “Георги Марков” – за най-обещаващ сценарий от крайния подбор. Това отличие е в чест на българския журналист Георги Марков, който е работил за британската радиостанция. Победителят в тази категория също ще пътува до Лондон за церемонията по награждаването, като овен това ще прекара две седмици в практическо обучение, осигурено от BBC Radio Drama и BBC World Service.

Миналогодишното издание на конкурса привлече над 1000 сценария от рекордните 112 държави. Писатели от Папуа Нова Гвинея, Филипините, Бразилия, Канада, Нигерия, Индия, Австралия, Южна Африка, Ямайка и САЩ достигнаха до крайния подбор. 

“Състезанието продължава да осигурява важна платформа за талантливи писатели от цял свят. Универсалното желание да разкажем нашите истории, заедно с глобалното покритие на BBC, превръщат конкурса в значима връзка между Великобритания и другите нации.”
Нийл Уеб, Директор "Театър и танц" в Британски съвет.

Победителите от Международен конкурс за радиопиеса 2018
Победителите в последното издание: Pericles Silveira (Бразилия), Joanne Gutknecht (Канада) и Jude Erupu (Уганда) пред сградата на BBC в Лондон. Снимка: Rob Thompson.

Участието в международния конкурс може да промени живота ви. Ако имате завладяваща история, споделете я! Не пропускайте шанса тя да бъде излъчена в целия свят. Крайният срок за кандидатстване е в полунощ на 31 януари 2018 г. За повече информация относно конкурса, посетете сайта на BBC.

Stella Yanakieva

Стела Янакиева

Родом от Бургас, Стела се впуска в голямото си шотландско приключение в Глазгоу преди няколко години, където завършва бакалавърска степен по "Журналистика и творческо писане", заедно с Италианска филология, като след това добавя магистратура по специалността "Кино и телевизия". За нея образованието има смисъл, най-вече когато знаеш какви са мечтите ти. Има две големи страсти – писането и киното, като в последно време много обича и да пътува. Ще я познаете по усмивката!