от Симона Миленкова , Студентка по журналистика

23 август 2017 - 11:41

Споделете това
©

снимката е от Facebook страницата на Future News Worldwide

На конференцията Future News Worldwide в Единбург някои от най-големите имена в медиите дадоха своите препоръки на начинаещите в професията. Симона Миленкова, която бе един от двамата млади журналисти от България на конеференцията, разказва за своите впечатления.

Развитието на модерните технологии, свободата на словото, борбата срещу фалшивите новини, неспазването на етичните норми – това са само някои от предизвикателствата пред бъдещето на журналистиката, които едни от най-опитните професионалисти в световните медии очертаха по време на конференцията Future News Worldwide в Единбург.

В събитието, което се проведе между 6 и 7 юли в шотландския парламент, се включиха 100 млади журналисти от 42 държави в целия свят. С тях разговаряха не кои да е, а някои от най-големите личности в световните медии. Професионалисти от BBC, Reuters, CNN, The Herald, The Economist, The Sunday Times и Шотландската национална телевизия застанаха не пред, а до младите и обсъдиха с тях какви са отговорностите на журналистическата професия и предизвикателствата пред нея. Ето и какво споделиха някои от световноизвестните журналисти:

Мери Хокадей, Би Би Си

Наше ежедневно задължение е да правим достоверни новини.

Преди повече от 20 години Мери Хокадей се присъединява към Би Би Си. По време на работата си там тя спазва трите основни принципа на британската медия – точност, безпристрастност и разнообразие на гледните точки. По думите ѝ едно от най-големите предизвикателства пред журналистите е да се научат да достигат до младите хора. Според нея, това е лесно, стига да се вслушаме в техните интереси и темите, които ги вълнуват.

Дейвид Прат, Тhe Herald

Разказването на истории е в сърцето на журналистиката, а хората са в сърцето на разказването на истории.

Кореспондентът на най-стария национален вестник в света – Дейвид Прат, до голяма степен потвържадва думите на Мери Хокадей. Според него едно от най-важните правила за един журналист е да бъде добър слушател. Той смята, че истинският професионалист не само трябва да предаде историята, но и да се срещне с нейните герои. 

Ан Макелвой, The Economist

Никога не се отказвайте да получите интервюто, което искате.

Отразявайки някои от най-емблематичните събития в историята на XX в. като падането на Берлинската стена, обединението на Германия и разпадането на Съветския съюз, още от студентка тя се насочва към политическите теми. Макар че да говориш с дипломати не е лесна задача, Макелвой споделя, че никой журналист не бива да се примирява с отказите. По думите ѝ постоянството и упоритостта са сред най-необходимите качества на един истински професионалист.

Ан Макелвой, The Economist ©

снимката е от Facebook страницата на Future News Worldwide 

Дебора Райнър, CNN

Всеки човек има история

След повече от 25 години работа в електронни медии, отразявайки събитията в Европа, Близкия Изток и Африка, Райнър е научила едно: всеки има какво да разкаже. По думите ѝ журналистът трябва да може да разговаря еднакво добре с хора от всяка обществена прослойка. Правейки това, обаче, е необходимо да си поставя високи стандарти и да спазва добра етика.

Кристина Лам, The Sunday Times

Търся вдъхновяващи истории, които подчертават през какво минават хората.

По думите на Лам, която като чуждестранен кореспондент е предавала от някои от най-горещите точки по света, не са важни само сърцераздирателните и драматични истории. Тя смята, че всеки може да направи сълзлив репортаж от места, където има война. Предизвикателство е да разказваш за хора, които се справят въпреки това. Пример за това е бестселърът ѝ „Аз съм Малала”, който разказва историята на носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи.

За автора

Симона Миленкова

Симона Миленкова

Студентка по журналистика

Симона е студентка по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Била е стажант в сп. "Икономист" и в НПО Портала, а вече повече от година работи като уеб редактор в bTV. Има интерес към международната политика. Тя беше един от двамата делегати от България на конференцията Future News Worldwide в Единбург. Обича литературата, театъра и пътуванията.

Споделете това