от Диана Гърличкова, Координатор Учебен център

12 февруари 2018 - 13:53

Нови издания от Polygon Berlinn на книгите на Мюриъл Спарк. 

През 2018 г. националната библиотека на Шотландия отбелязва стогодишнината от рождението на писателката Мюриъл Спарк с различни инициативи. Авторката на множество книги, сред които "Разцветът на госпожица Джийн Броуди", е един от най-обичаните и най-цитирани шотландски писатели на XX век.

Събитията ще продължат до края на годината и ще отбележат нейния творчески живот, работа и цялостен принос в областта на литературата. 

По този повод, шотландският международен фестивал на поезията StAnza работи в партньорство с редица организации, сред които Британски съвет, BBC, проектът Muriel Spark 100, Poetry Society и др. Като част от тази инициатива, StAnza предизвиква поети от цял свят да напишат стихотворение, вдъхновено от творчеството на Мюриъл Спарк. Конкурсът е отворен и за поети, живеещи извън Обединеното кралство. 

Условието е да напишат кратко стихотворение до 14 реда и 45 знака на ред, вдъхновени от следния цитат: 

'The inconceivable sorrow of it, those chairs piled up at night when you are sitting in a café. The last one left.' 
(The Driver’s seat)

Ако творбата е написана на език, различен от английски, то тя трябва да е придружена от превод. Задължително условие е участниците да имат поне една публикувана стихосбирка. Творбите трябва да бъдат изпратени до 14 февруари, а всички подробности за това как да участвате можете да видите в статията тук

Избраната творба ще участва в дигитална инсталация на фестивала StAnza през март 2018 г. 

По статията работи

Диана Гърличкова

Диана Гърличкова

Координатор Учебен център

Диана има бакалавърска степен по „Библиотечно-информационни науки“ от СУ. Преди да се присъедини към екипа ни за връзки с клиенти е работила в Библиотеката на Британски съвет в София. Обича да прекарва свободното си време с приятелите и семейството, и най-вече с двете си деца. Най-любимото й занимание е да чете книги, но рядко има време за това. Диана обича да чете ужаси и трилъри, а любимият й автор е Стивън Кинг.