от Стела Янакиева

21 декември 2017 - 11:40

Когато изучавате английски език, четенето е един от най-полезните навици, с които можете лесно да усвоите употребата на множество фрази и разговорни думи. Да четеш книга на английски, обаче, означава не само да научаваш нови думи, но и да се потопиш във въображението на нейния автор. 

Ако се чудите какво да подарите на вашите близки, ние сме ви подготвили списък с едни от най-забележителните съвременни книги, които със сигурност ще ги впечатлят! 

1. The Buried Giant, Kazuo Ishiguro

Малко след времето на крал Артур, двойка възрастни британци – Аксел и Беатрис, решават да се впуснат в приключение, за да открият отдавна изгубения си син. Проблемът е, че не могат да си спомнят къде точно се намира, кога за последно са го видели и дори всъщност как изглежда. Колкото повече хора срещат по пътя си, толкова повече осъзнават, че не само на тях им липсват спомени.

Казуо Ишигуро е тазгодишният победител на Нобелова награда за литература, а The Buried Giant е последната му книга издадена през 2015 г. Книгата е особено подходяща за читателите, които си падат по приключенски истории и магически авантюри в стила на Дж. Р. Р. Толкин.

2. Atonement, Ian McEwan 

В един горещ летен ден през 1935, 13-годишната Брайъни става свидетел на случайно спречкване между по-голямата й сестра Сесилия и сина на готвачката Роби. В нейните очи, обаче, тази случка прераства в проблем и по-късно тя изрича думи, които ще променят живота и на тримата.

Иън Макюън е един от най-зашеметяващите съвременни британски новелисти. Всеки негов ред носи доза магия. Atonement е препоръчителна за хора с богато въображение, които обичат да творят и са почитатели на задълбочения, лиричен и силно реалистичен стил на писане.

3. Go Set a Watchman, Harper Lee

26-годишната Джин-Луиза Финч или някогашната Скаут, се завръща в родното си място в Алабама, за да посети баща си Атикус. Пътуването до дома се оказва също и пътуване към истината, която почти винаги се различава на вкус от сладостта на илюзиите. Никой не е такъв, какъвто изглежда, спомените от детството й придобиват друг смисъл, а ценностите и убежденията й предстои да претърпят изменения.

Go Set a Watchman, която се смята за продължение на бестселъра "Да убиеш присмехулник", но всъщност е написана още преди първата книга, е подходящ подарък за ценителите на модерната класика или за читателите, които обичат моралните истории.

4. 1Q84, Haruki Murakami

Аомаме и Тенгу откриват, че се намират в паралелна вселена на света от 1984 година. Как са се озовали там, кой контролира промените, на кого могат да се доверят – това са част от дилемите, с които ще се сблъскат героите, чиито съдби са преплетени, без да има и следа от среща между двамата.

Увлекателната история на 1Q84 се разгръща в над 900 страници, които със сигурност ще са един незабравим подарък. А стилът на писане на японския автор е неповторим, защото той често започва да пише на английски и след това превежда текста на японски, за да има по-различно звучене, както споделя в една от книгите си.

5. The Essex Serpent, Sarah Perry

Всичко започва с решението на вдовицата Кора да се премести в Есекс със сина си, където разбират за съществуването на митичен змей в региона. Докато Кора се бори със слуховете, тя се запознава с местния свещеник Уилям – среща, която въвлича техните животи във вихрушка от емоции, която създава невидима нишка на съдбоносно привързване помежду им. Романът с готически елементи и фантастични обрати The Essex Serpent гарантирано ще ви пренесе във Викторианската епоха на Обединеното кралство.

6. Stardust, Neil Gaiman

Едно пламенно желание за любов води до приземяването на една падаща звезда на Земята. Принц Тристан е влюбен и иска да накара любимата си Виктория да изпита същите чувства към него, но точно тогава попада на Ивейн, падналата звезда. Дали Тристан и Виктория си принадлежат или съдбата му е да бъде с неземната Ивейн? Това предстои да откриете из страниците на очарователната книга, изпълнена с любовни обрати, пиратски сбивания и свади на вещици.

Феновете на стила на писане на Тери Пратчет няма да остават разочаровани от Stardust на Нийл Геймън.

7. Cloud Atlas, David Mitchell

Започвайки от XIX век, преминавайки през следващите няколко века и достигайки далечното бъдеще, където светът вече не изглежда такъв какъвто го познаваме, Cloud Atlas разказва не една, а цели шест истории. Героите на пръв поглед принадлежат на различни държави и епохи, но въпреки всичко са свързани по един или друг начин. Дейвид Мичъл, умело и философски, дълбоко разнищва приликите на различните култури, поколения, разбирания и традиции, за да остави читателите замислени, дни след като са достигнали края на книгата.

8. How to Stop Time, Matt Haig 

Том Хазард има опасна тайна. Той може би изглежда като типичен мъж на 40 години, но всъщност е живял вече няколко века. Сега Том е намерил перфектната позиция – учител по история в Лондон, където може да разказва на децата за войни и вещици, които е виждал със собствените си очи. Единственото му желание е да води нормален живот, а най-голямата забрана – да се влюби, но животът е на път да му донесе изненада.

How to Stop Time е смятана за една от най-проникновените книги за 2017 г. и е подходяща за читателите, на които им е допаднала "Пътешественикът във времето и неговата жена" от Одри Нифнегър.

9. The Sun is Also a Star, Nicola Yoon

Наташа и Даниел се срещат в един от най-трудните дни и за двама им. Прекарвайки следващите няколко часа в разговори за наука, поезия и пътуване във времето, за тях ще бъде трудно да се разделят, но още по-трудно да си представят живота един без друг. Когато един ден е всичко, с което разполагате на дадено място, как бихте го прекарали?

Ако искате да изненадате някой любител на романтичните истории, The Sun is Also a Star може да бъде перфектният подарък.

10. The Handmaid’s Tale, Margaret Atwood

Офред е принудена да забрави предишната си самоличност, семейство и навици, за да да служи на новите си собственици, докато не ги дари с дете. Действието се развива в едно антиутопично бъдеще, където поради климатични промени биологичният баланс на хората е разрушен. Армия от войници броди из улиците, слугините се движат по двойки, скрити под огромни бели шапки, а богатите се крият зад фасадите на огромните си имения. Има ли изход от тази ситуация?

Маргарет Атууд публикува романа за първи път през 1985 г., като той добива най-голяма популярност с тазгодишната си телевизионна екранизация. The Handmaid’s Tale е изключително значима книга за последните няколко десетилетия, която би била страхотен подарък, особено за читатели, на които тепърва предстои да се запознаят със стила на канадската писателка.

Надяваме се, че празничният ни списък с книги ще ви е полезен. Ако имате други предложения, ще се радваме да ги споделите на нашата Facebook страница.

Весела Коледа и успешна Нова Година!   

Stella Yanakieva

Стела Янакиева

Родом от Бургас, Стела се впуска в голямото си шотландско приключение в Глазгоу преди няколко години, където завършва бакалавърска степен по "Журналистика и творческо писане", заедно с Италианска филология, като след това добавя магистратура по специалността "Кино и телевизия". За нея образованието има смисъл, най-вече когато знаеш какви са мечтите ти. Има две големи страсти – писането и киното, като в последно време много обича и да пътува. Ще я познаете по усмивката!