от Роузи О‘Брайън

07 декември 2017 - 11:03

Learning time with Shaun & Timmy

Ако децата ви обичат да гледат телевизия или клипове в YouTube, защо не им предложите програми на английски език? Филмчетата на английски могат да са от голяма полза за повишаването на уменията за слушане, тъй като чрез тях децата научават много нови думи и граматически структури, а и се запознават с различни други култури.

В тази статия учителят в Британски съвет Роузи О’Брайън разказва за някои от любимите си телевизионни предавания на английски, сред които има както стари, така и нови заглавия.

1. Прасенцето Пепа (Peppa Pig) 

От съвременните детски сериали, този ми е най-любим. Знам дори възрастни, които го гледат със същото увлечение като децата! В поредицата от 5-минутни епизоди, звездата на предаването е Пепа – дъщеря на семейство прасенца, която се забавлява докато учи различни важни житейски уроци с останалите животни. Семейството и приятелите на Пепа говорят на различни британски акценти. Това помага на децата да разберат за различията в произношенията от ранна възраст, един от най-трудните аспекти в умението за слушане. Най-голямата аудитория на Пепа са децата в предучилищна възраст. Предаването предлага и голямо разнообразие от продукти, предназначени да помогнат на децата да започнат да четат и пишат, сред които няколко учебни помагала. За мен лично, прасенцето Пепа е сладкодумно, забавно и много сладко!

2. Роузи и Джим (Rosie & Jim) 

Това е един от най-любимите ми сериали, въпреки че приятелите ми все още се шегуват с мен заради него. Роузи и Джим са две парцалени кукли, които живеят на лодка близо до Бирмингам. Те се впускат в множество приключения и обикновено причиняват неприятности на техния притежател, макар и само когато няма никой около тях. Това е прекрасен сериал за децата, който разпалва въображението. Главният герой съчинява истории за двете кукли, които могат да помогнат на децата да развият интерес към разказването и писането.

3. Ужасни истории (Horrible Histories) 

Започнал като поредица от книги, този сериал е страхотен за по-големите деца. Когато бях малка, с приятелите ми обичахме да четем дръзките, дори малко противни детайли, които бяха брилянтно описани из страниците на книгите! Бих ви препоръчала и книгите, и епизодите, тъй като и двете са фокусирани около бележитите моменти от британската история – от Каменната ера до Втората световна война. Сериалът е колкото страховит, толкова и забавен – историята оживява и повежда децата на увлекателно пътешествие в миналото.

4. Tots* TV 

Tots TV е сред класическите предавания на 90-те години, където главните герои са три кукли-марионетки. Том и Тайни са от Англия, докато Тили е французойка и говори единствено на френски, което пък показва богатството на езиците и важността от културно разнообразие от ранна възраст.

*Думата “tot” на английски означава много малко дете.

5. Уолъс и Громит (Wallace and Gromit) 

Това е анимация за пластилинени герои, подходяща за цялото семейство. Сериалът проследява приключенията на ексцентричния изследовател Уолъс и неговото куче Громит. Двамата главни герои се вкарват в невъзможни ситуации благодарение на идеите и изобретенията на Уолъс, като например роботските му панталони или пътуването им до луната. Историите на Уолъс и Громит са предпочитани и от малки, и от големи, тъй като героите са забавни и бързо ще се влюбите в тях. Едноименната поредица включва както епизодите от сериала, така и пет филма.

"Овцата Шон" пък е друго шоу, което разказва за овцата от сериала "Уолъс и Громит". Британски съвет работи заедно в партньорство с Aardman Animations, създателите на "Уолъс и Громит", за да вдъхновява децата да учат английски. В Британски съвет в София се провеждат курсовете "Учи с Шон и Тими" (Learning Time with Shaun & Timmy), които са вдъхновени от принципите на британското ранно образование (Early Years Foundation Stage) като модел за най-добра практика в детското развитие.

6. Ноди (Noddy)

Ноди произлиза от книгите на Инид Блайтън, написани между 1949 и 1963 година, като през 1955 година започва и сериалът. Нови епизоди продължават да излизат и до ден днешен! Ноди е малко дървено човече-играчка, което живее в Града на играчките и работи като шофьор на такси. Той е леко наивен и доста доверчив, което често го поставя в трудни ситуации, породени от неразбирателства или шегите на другите герои. С всеки епизод, той се поучава от грешките си и помага на децата да разберат за поведението и характера, както и за важността на приятелствата. Затова и децата обичат приключенията на Ноди и останалите играчки!

7. Влакчето Томас (Thomas the Tank Engine)

Томас е влакче, което за първи път оживява през 1946 в страниците на книгата The Railway Series и остава популярен през изминалите 70 години. Сега може да го гледате в сериала "Томас и приятели", където участват и други влакчета и превозни средства, които живеят на измисления остров Содор. Томас и приятелите му преминават през най-различни премеждия – от заклещили се на релсите крави до заклещилия се Пърси, един от главните герои, който се оказва без достатъчно въглища, за да се измъкне от дълъг тунел. Епизодите ще помогнат на децата да научат колко е важно да се работи в екип и колко ценни са малките жестове на доброта.

8. Press Gang

Фенове ли сте на "Доктор Кой" и "Шерлок"? Създателят на тези две международно успешни продукции първо пише сценария за Press Gang, който е режисиран от Боб Спиърс, известен с работата си по сериала "Фолти Тауърс".Сериалът печели няколко награди на BAFTA, британския еквивалент на "Оскар", както и наградата на Royal Television Society в категорията за най-добра детска телевизионна драма. Историята се развива в местно училище, където учениците изработват вестник с името "Junior Gazette". Предназначен за тийнейджъри, Press Gang се превърна в истински култ след създаването си.

9. Чарли и Лола (Charlie and Lola) 

В тази анимационна програма, вдъхновена от поредицата илюстрирани книги, Чарли и Лола са брат и сестра. Чарли е чаровен и търпелив по-голям брат, който помага на малката си, лесно разсейваща се сестричка да изследва света, да учи и да расте. От обучаването на тяхното куче до научаването на големи думи и откриването на необходимостта от спестяване на джобни пари, чаровните брат и сестра са страхотен отбор и пример за подражание за всички деца.

10. Строителят Боб (Bob the Builder) 

Както можете да предположите, Боб е строител. Действието се развива на работното му място, където той има приятели от всякакъв произход. Децата харесват цветните герои и лесните за запомняне песни. Освен това историите им показват силата на работата в екип и на позитивното мислене: една от най-честите фрази е "Да, ние можем!". Основната песен на сериала Can We Fix It? достига до челното място във британската класация за коледни песни през 2000 г., като заедно с това се превръща в най-продаваната песен за годината.

Надявам се, че този списък с британски детски сериали ще ви е полезен. Ако имате ваши любими предавания на английски език, споделете ги с нас на Facebook страницата ни!

 

За автора

Rosie O'Brien

Роузи О‘Брайън

Роузи О‘Брайън е завършила Университета Хъл със специалност Английски и Немски език. Тя е преподавала в Обединеното кралство, Германия и Хонконг, а преподавателската си квалификация CELTA е придобила в Унгария. Роузи има опит в обучението на възрастни, ученици и деца. В свободното си време обича готвенето, планинския туризъм и пътуванията. Роузи е много въодушевена от възможността да опознае тази част на света!

Курсове за деца