от Стела Янакиева

02 октомври 2017 - 15:52

Довереникът на кралицата

Гледайте в кината невероятната действителна история на едно неочаквано приятелство през по-късните години от забележителното управление на кралица Виктория.

През 1887 година, Абдул Карим (Али Фазал), който работи като чиновник в затвора на индийския град Агра, е призован в Англия, за да присъства на тържествата по случай Златния юбилей на кралица Виктория (Джуди Денч) от възкачването й на тронa. Неговата задача е да предаде моголската монета мохур като знак на уважение от Индийската колония. Ден по-късно, Абдул, придружаван от Мохамед (Адел Актар), се отправя на дълго и незабравимо пътешествие към Лондон.

В деня на церемонията по откриването на тържествата, всеки детайл е изпипан до съвършенство – от поднасянето на ястията до внасянето на монетата от двамата индийци, които по никакъв начин нямат право да поглеждат Нейно величество в очите. Когато Абдул пристъпва към кралицата, за да й поднесе златната монета, погледите им случайно се засичат за няколко секунди, което го провокира да я дари с широка усмивка. Именно този момент е началото на тяхното неочаквано, но напълно предано приятелство.

Кралицата така се впечатлява от дързостта на красивия Абдул, че решава да удължи визитата и на двамата индийци, като ги прави свои лакеи в рамките на юбилея. След известно време, Абдул придобива друга роля: ролята на "мунши ", или казано по друг начин, на духовен учител. Той всеотдайно се подчинява на кралицата и я съпътства при всеки удобен повод, печелейки пълното й доверие с неговата непринудена искреност и духовност. 

Нейно величество започва да учи индийски език и да изучава историята и културата на Индия, чрез пленителните историите на Абдул, които се превръщат в най-щастливите мигове през последните години на управлението й. След като кралицата научава повече за Индийската империя, тя започва да гледа на света с други очи и решава да приложи някои от индийските традиции в Британския кралския двор, включително използването на титлата императрица на Британска Индия. Въпреки, че кралският двор гледа с високомерие на младия индиец, той успява да се докаже като вдъхновяващ учител и лоялен приятел в очите на кралицата до последния й дъх.

Също като самия живот, "Довереникът на кралицата" представлява едно голямо приключение. Вдъхновен от действителни събития, и по-конкретно от дневниците на Абдул, открити през 2010 година, режисьорът Стивън Фрийърс умело показва по-късните години от забележителното управление на кралица Виктория. Базиран на едноименната книга от Шрабани Басу, филмът разкрива не само драматичните обрати в управлението на кралицата, но и личните й стремежи, тайни и страхове.

Нейната позиция като владетел продължава над 63 години и представлява най-дългият период в света на жена-монарх до октомври 2016, когато днешната кралица Елизабет II я надминава, което я прави изключително важна личност за историята на Великобритания. Не на последно място, въплъщението на носителката на "Оскар" Джуди Денч като Нейно величество допринася за автентичността и приказността на продукцията.

Не пропускайте да гледате невероятната действителна история на неочакваното приятелство между кралица Виктория и нейния индийския слуга Абдул. 

За автора

Stella Yanakieva

Стела Янакиева

Родом от Бургас, Стела се впуска в голямото си шотландско приключение в Глазгоу преди няколко години, където завършва бакалавърска степен по "Журналистика и творческо писане", заедно с Италианска филология, като след това добавя магистратура по специалността "Кино и телевизия". За нея образованието има смисъл, най-вече когато знаеш какви са мечтите ти. Има две големи страсти – писането и киното, като в последно време много обича и да пътува. Ще я познаете по усмивката!