от Клеър Хюс

08 февруари 2017 - 14:08

Adult learners of English

Преподавателят в Британски съвет Клеър Хюс е срещала безброй ученици, които са започнали да учат английски на по-късен етап от живота си и са имали голяма полза от това. В тази статия тя споделя с вас някои от тези истории, за да видите защо ученето на английски, независимо от възрастта, може да е най-доброто нещо, което някога сте правили.

"Не желая да уча английски. Мисля, че е пълна загуба на време. На 62 години съм и съм директор. Смятам се за доста успешен и досега съм се оправял без да говоря английски. Имам страхотно семейство, приятели и дом. Постигнал съм всичко и без английски."

Получих този донякъде изненадващ отговор на въпроса "Защо искате да подобрите своя английски?", когато преди около 6 години го зададох на един ученик на име Диего. Тогава преподавах английски в различни организации в Сантяго, Чили.

Защо въобще да учите английски?

Тогава Диего беше директор на голяма фармацевтична верига. Провеждахме часовете в офиса му, който беше голям колкото целия ми апартамент. На стените бяха окачени неговите сертификати и награди, а коженото кресло, в което седях по време на урока, беше толкова голямо, че краката ми не докосваха пода. Очевидно Диего беше преуспял и уважаван мъж.

Колкото повече си говорехме, толкова повече разбирах, че Диего учи английски по задължение. Уроците бяха част от глобалната програма на компанията му за насърчаване на служителите. Ако не посещаваше уроците, работата му можеше да бъде застрашена. Ето защо Диего изпитваше неприязън както към езика, така и към това, че трябва да го учи. Работата ми беше не само да му преподавам, но и да му помогна да намери своята мотивация да учи.

Започнахме бавно и внимателно. Разпитах го за хобитата му. Сподели ми, че харесва голф и затова разгледахме няколко фрази, които би могъл да използва в разговорите на тази тема. Един месец след началото на уроците отидох в офиса му една понеделнишка сутрин и го заварих с широка усмивка: "I meet an American man at golf. Very friendly man. We talk over whiskey (Срещам американец на голф игра. Много любезен мъж. Говорим си, докато пием уиски)." Упорството му бе започнало да се изпарява. 

Продължихме с фрази, които би могъл да използва по време на бизнес срещи. Беше изключително горд от себе си, когато за първи път участва в Skype среща на английски. След време Диего изнесе кратка презентация на английски на международна конференция, благодарение на което си създаде нови контакти и това помогна за развитието на бизнеса му.

Постепенно Диего започна да разбира, че макар животът му да се е развивал добре и без да знае английски, с научаването на езика му се откриваха много повече възможности за комуникация, приятелства и успехи, отколкото е предполагал. Усещаше, че има повече енергия и по-остър ум. Тези ефекти се потвърждават и от научни изследвания, според които усвояването на нови умения в по-късен етап от живота може да окаже благоприятен ефект върху човешкото здраве, като дори може да намали риска от заболяване от деменция. Дори Бил Гейтс, чието богатство и успехи надхвърлят мечтите на повечето хора,  споделя, че най-много съжалява, че никога не е научил чужд език. 

Възможно ли е изобщо възрастните да научат нов език?

Джени била на 30 години, когато по време на почивка в Италия срещнала Нико, който тогава бил 28-годишен сервитьор. Познанията й по италиански едва стигали да си поръча сос за пица, а пък неговият английски бил още на съвсем начално ниво. Въпреки че не говорели общ език, те почувствали специална връзка помежду си. Така след като Джени се прибрала в Англия, те продължили да поддържат контакт като си разменяли имейли, използвайки онлайн преводач.

И макар онлайн преводът да вършел работа в началото, скоро започнали да усещат как липсата на знания ограничавала разговорите им. Веднъж Нико, в усилието си да й направи комплимент за чара й, написал "You have a lot of witchery (Имаш голямо чародейство)!". След още няколко неловки имейла, в които Джени попитала дали лицето й не е леко зелено, решили, че е по-добре да поработят над езикa!

Първите няколко месеца от ученето на английски не оставили приятен спомен у Нико. Попаднал в клас с ученици от цял свят, като най-младият бил на 14 години. Имал чувството, че по-малките ученици в класа напредвали доста по-бързо от него. "Можеха да съставят цели изречения, докато аз се чувствах като сумтящ неандерталец," споделя Нико.

По-възрастните обикновено си мислят, че само младите хора могат добре да научат нов език. Истината, обаче е, че в сравнение с децата възрастните учат езици по малко по-различен начин, който всъщност е не по-малко ефективен. Възрастните дори имат огромното предимство да владеят перфектно майчиния си език. Това им позволява да разграничават частите на речта, различните видове изречения, да са наясно с правописа, както и да притежават някои други езикови знания. Също така, те имат когнитивните умения да разпознават конструкции и да ги прилагат в нови изречения.

Нико осъзнал, че след катастрофалния му опит с имейлите, е започнал да се страхува от грешки. Повтарял си наум няколко пъти изречението преди да го каже на глас, докато по-малките ученици говорели без дори да се поколебаят. Тогава положил съзнателни усилия да загърби притесненията и скоро усетил, че говори английски все по-свободно. Вече не се страхувал да допуска грешки, защото те били доказателство за това, че полага усилия и използва наученото досега. Както Нико казал на Джени в друг имейл "I am not afraid to spit out the frog (Не се страхувам да изплюя жабата)!", буквален превод на италианския израз "Sputa il rospo (да бъдеш чут)".

Как да уча?

"Дотук добре, ще започна да уча английски," вероятно си мислите. "Но имам работа и семейство! Мислите ли, че лабрадорът ми ще ме разбере, когато пожертвам вечерната му разходка, за да отида на курс по английски?"

Недостигът на време се оказва най-голямата пречка за възрастните, за да започнат да учат нов език. Вярно е, че това отнема време и не става за един ден. Запомнете обаче, че ученето не е такова каквото го помним от детството. В днешно време може да използвате YouTube, мобилни приложения, уебсайтове и други материали, които да включите в ежедневните си занимания.

Ако пък успеете да отделите по 3 часа на седмица за курс по английски, това значително ще ускори процеса на учене. Когато се намирате в една и съща класна стая пълна с хора на вашето ниво, които също като вас са решили да учат английски, това ще ви даде възможност да използвате езика, разговаряйки с тях. Хората, които ще срещнете там, ще бъдат ентусиазирани да се упражняват и да правят грешки – също като вас.

А какво се случи с Нико и дали напредва в уроците по английски? Всъщност знанията на Нико са се подобрили дотолкова, че сега той живее в Лондон с Джени и планират да се оженят в края на годината. В крайна сметка се оказва, че той не е "сумтящ неандерталец"!

Как можем да ви помогнем да учите английски?