29 септември 2016, четвъртък

Съобщение до медиите

Културните институти, представени в България, отново ще отбележат заедно Европейския ден на езиците и канят всички жители и гости на София да се позабавляват, да печелят награди и да научат любимите си думи на много езици. По традиция събитието ще се проведе в първата събота след официалната дата на празника 26 септември. Тази година това е 1 октомври и събитието ще се проведе от 12:00 до 17:00 часа. Мястото на "панаира на езиците" отново е съобразено така, че да бъде удобно за семейната публика и тази година ще бъде в търговски център – Sofia Ring Mall (до магазин ИКЕА). 

Организаторите канят всички да доведат приятели, деца и близки, за да могат и те да видят какви възможности предлагат знанията на чужди езици. Посетителите ще могат да разговарят с хора от различни европейски културни центрове и да проверят какви са най-добрите възможности за езиково обучение. През целия ден на щандовете ще има забавни и образователни игри, от които всеки може да спечели награда докато научава нещо полезно на съответния език. 

Новото тази година е, че ще има обособена импровизирана класна стая и там ще се провеждат открити уроци по езиците, представени на събитието. Графикът ще можете да видите на място от 12:00 часа. Един от езиците ще бъде жестовия език, който се използва от хората с увреден слух.

Британски съвет също ще участва с открит урок по английски, както и със забавна състезателна игра, свързана известни цитати от Шекспир. Наградите включват безплатен курс по английски в Британски съвет, безплатно явяване на теста Aptis, както и нови издания на български на сонетите на Шекспир.

Европейският ден на езиците в България е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Тази година събитието се организира от 23 институции – Британски съвет, Френски институт, Гьоте институт, Чешки център, Посолство на Румъния, Италиански културен институт, Полски институт, Португалски културен и езиков център, Руски културно-информационен център, Посолство на Швеция, Институт Сервантес, Културен отдел към Посолство на Испания, Унгарски Културен Институт, Посолство на Словакия, Посолство на Грузия, Фондация "Заслушай се", Посолство на Австрия, Център за развитие на човешките ресурси, ОПТИМА, Европейска комисия ГД „ПИСМЕНИ ПРЕВОДИ“, Посолство на Финландия, Посолство на Република Хърватия, Институт за български език при БАН.

Notes to Editor

  • Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение в седмицата около 26 септември ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа. Тази година за България беше избрана датата 27 септември. 
  • Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства. 

 

Споделете това