19 юни 2019, сряда

Съобщение до медиите

Изложбата "Нарисувани думи" (Drawing Words) събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години. 

Създадена с подкрепата на Британски съвет, изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превръщаща илюстрацията в масова и мощна форма на изкуството.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 26 юни от 11:00 часа в Англоезичната читалня на Столична библиотека и ще бъде отворена за посетители от 1 юли до 30 октомври, всеки ден от 9:30 до 18:00 часа с почивни дни събота и неделя.

Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестните "Зайчето Питър", "Мечето Падингтън" и "Мечо Пух".  Изложбата "Нарисувани думи" предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път.

Куратор на изложбата е Лорън Чайлд, носителка на множество награди, художник и писател, Детски лауреат за 2017-19 година − титла, която се присъжда в Обединеното кралство на всеки две години за цялостен принос към детската литература.

"За мен илюстрацията е тясно свързана с поезията. Чрез грижлив подбор на изображение, което най-добре би изразило значението, илюстрацията се радва на предизвикателството и привилегията да е хиперселективна, да изчиства мисли или събития, събирайки ги в едно единствено изображение, сътворявайки образи, които могат да се тълкуват по различен начин всеки път", споделя Лорън Чайлд.

Изложбата е създадена от креативен екип на студио Etcetera с графичен дизайн на Regular Practice и представя:

  • Джил Колдър, "Робърт Първи Шотландски" (Birlinn)
  • Лора Карлин, "В свой собствен свят" (Phaidon)
  • Ребека Коб, "Леля Амилия" (Macmillan Children’s Books)
  • Уилям Грил, "Вълците от Къръмпо" (Flying Eye Books)
  • Емили Хюз, "Неопитомен" (Flying Eye Books)
  • Ясмин Исмаил, "Лягай си, Фред!" (Bloomsbury)
  • Нийл Лейтън, "Емили Браун и Онова Нещо" (Hodder Children’s Books)
  • Дейвид Макинтош, "Новият ни съученик Маршъл Армстрог" (HarperCollins)
  • Емили Ранд, "Денят на едно куче" (Tate Publishing)
  • Дейвид Робъртс, "Прахан" (Hachette)

Гостуването на изложбата "Нарисувани думи" е част от програмата, с която Британски съвет и Британското посолство, отбелязват 80-годишнината от създаването на първия офис на Британски съвет в страната и 140 години от установяването на двустранни отношения между България и Обединеното кралство.

В рамките на експозицията ще бъдат организирани две литературни работилници, които ще се проведат в библиотеката след началото на учебната година. 

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Лина Георгиева
Британски съвет

T +359 2 9 42 43 88   M +359 888 50 12 11
lina.georieva@britishcouncil.bg     
www.britishcouncil.bg

Боряна Янкова
Столична библиотека

Т +359 2 80 950  M +359 899 54 84 26
boryana_yankova@abv.bg 

 

Споделете това