Date
04 юни 2014, сряда -
22:30 до 23:59
Location
онлайн излъчване

23 учени от 5 континента, всеки разполага с по 3 минути, с които да спечели международния финал на конкурса "Лаборатория за слава FameLab" 2014. Кой ще бъде новото лице на науката?

Международният финал ще се проведе на 5 юни (четвъртък) в Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство. Тази година ще има два полуфинала, на които ще се определи кои участници ще се явят на международния финал. В първия полуфинал ще участват Южна Африка, Италия, Испания, Чехия, България, Швейцария, САЩ, Южна Корея, Португалия, Румъния и Кипър. Във втория полуфинал са Малта, Египет, Гърция, Ирландия, Литва, Бенелюкс, Германия, Франция, Обединеното кралство, Хонг Конг, Австралия и Полша.

Създаден през 2005 г. от Челтнъмския фестивал на науката, днес "Лаборатория за слава FameLab" вече е най-големият конкурс по комуникация на науката в света. Целта му е да открие, обучи и развие младите учени и инженери в комуникатори.

Благодарение на партньорството с Британски съвет през 2007г. конкурсът стана международен и до днес повече от 5000 млади учени и инженери от над 25 страни са участвали в него. Челтнъмските фестивали и Британски съвет са ко-продуценти на Международния финал на FameLab, който се провежда ежегодно по време на Челтнъмския фестивал на науката през м. юни.

В България FameLab се организира в партньорство с Министерството на образованието и науката, и с подкрепата на Аурубис България и Столична община. Основни медийни партньори са National Geographic Channel Bulgaria и Българската национална телевизия.

Category icon
What's on
Споделете това