от Стела Янакиева

10 април 2018 - 10:00

Споделете това

В днешния глобален пазар на труда, умението да говорите няколко езика на работното място е изключително ценно. Работодателите активно търсят хора, които разбират повече от един език. 

Ето няколко съвета за това как да се подготвите за интервю на английски, ако това не е родният ви език. 

Отделете време за подготовка

Подгответе се за интервюто на английски, така, както бихте го направили за всяко едно интервю за работа. Проучете каква е историята и мисията на компанията, сметнете колко време ще ви трябва, за да стигнете до мястото на срещата, пригответе нужните материали и изберете подходящо облекло. 

Някои компании може да поискат да направите тест по английски език по време на интервюто, като теста Aptis на Британски съвет. 

Обмислете евентуалните въпроси 

Повечето работодатели имат списък с въпроси, на които разчитат, за да определят дали един кандидат ще бъде подходящ за дадена позиция. Помислете какви биха били те и се опитайте да формулирате вашите отговори на английски език.  Избягвайте да запомняте наизуст отговорите, за да звучите естествено и непринудено по време на интервюто. 

Ролева игра

Един от начините да тествате вашите езикови възможности е да разиграете интервюто като ролева игра. Можете да направите това с помощта на приятел, чийто роден език е английски като го помолите да бъде вашият „бъдещ работодател”.  

Освен това можете да запишете как говорите, на телефон, компютър или друго устройство. След това пуснете записа, за да разберете дали има нужда да подобрите отговорите си. 

Не подценявайте езика на тялото 

Психологът д-р Албърт Мерабиън (Albert Mehrabian) посочва, че говоренето представлява само седем процента от комуникацията. Според него, цели 55 процента от общуването се случва чрез невербални действия, като стойка и визуален контакт, а останалите 38 процента са запазени за тона на гласа. Ако по време на интервюто говорите със самочувствие със сигурност ще оставите добро впечатление. 

Цялата статия на английски език можете да прочете тук. 

 

Споделете това