от Вера Гоцева

22 април 2016 - 18:22

Споделете това
Софийски фестивал на науката - гравитационни вълни
Henze, NASA

Едва ли измежду гостите на Софийския фестивал на науката имa човек, който да не знае, че през изминалата една година бе потвърдено съществуването на гравитационни вълни. Според много физици това е едно от най-фундаменталните открития на съвременната физика и дава възможност за изцяло нов етап в изследването на Вселената. Един от най-интересните млади астрофизици в България – Никола Каравасилев, ще ни разкаже подробно защо потвърждаването на гравитационните вълни отваря нова страница в модерната наука. 

Съществуването на гравитационните вълни е предположено още от Алберт Айнщайн в неговата Обща теория на относителността, която свързва гравитацията с времето и пространството. Самата теория е публикувана през 1915 година, като в продължение на един век учените правят многобройни опити, но така и не успяват да ги засекат. До този февруари, когато откритието бе оповестено от обсерватория LIGO, намираща се в САЩ. Учените засичат гравитационни вълни, дошли след сблъсък на две черни дупки с размери 30 пъти по-големи от Слънцето. Благодарение на лазери, разположени в Луизиана и Вашингтон, те измерват колебания във вълните. На официалната пресконференция екипът на LIGO разказва, че буквално е чул как "двете черни дупки се сливат".

"Значимостта на това откритие за физиката е наистина огромна", разказва Никола Каравасилев. На първо място, защото благодарение на него, се разбулва огромна част от мистерията на гравитацията. "Тя е една от четирите фундаментални сили, които действат във Вселената и е на практика навсякъде около нас. Оказва се обаче, че именно за нея ние знаем най-малко." Друго нещо, поради което считаме гравитационните вълни за толкова важни е, че те са един нов източник на информация за Вселената. До скоро астрофизиците можеха да наблюдават космическите обекти само използвайки електромагнитните вълни, част от които е видимата светлина. От скоро можем да "наблюдаваме" и в неутрино ("много малки и много леки частици без заряд"), а днес вече е възможно да получаваме информация и чрез гравитационните вълни. 

В презентацията си на Софийския фестивал на науката докторантът по астрофизика Никола Каравасилев ще ни разкаже за историческите предпоставки за това откритие, как е било направено то, защо е толкова значимо и какво може да ни донесе познаването на гравитационни вълни в бъдеще. Разбира се, всичко това ще е максимално увлекателно, използвайки аналогии от заобикалящия ни свят, като целта му ще бъде да ни провокира към една интересна дискусия. Никола не веднъж е доказвал уменията си да комуникира наука. Освен всичко друго той е страстно отдаден на любимите си дисциплини и от 9 години подготвя талантливи деца за състезания по физика. Наскоро Никола Каравасилев спечели стипендията Karoll, като изцяло дари приходите от нея, за да оборудва съвременна лаборатория, в която да продължи да обучава младите надежди на науката. Трудно ще намерим по-добър разказвач от него, когато мислим за гравитационни вълни. Всичко за фундаменталното откритие ще научим на 15 май на Голяма сцена в Театър София

За автора

Вера Гоцева

Вера Гоцева

Вера Гоцева е журналист и фотограф с изявен афинитет към науката. Интересите й я отвеждат в разлчни професионални полета като медии и дигитална реклама. Нейни текстове са публикувани от най-големите вестници и списания в страната, а снимките й намират място и отвъд границата в издания като The Huffington post, Der Spiegel и други. Повечето хора познават Вера Гоцева като Lomovera. На сайта й www.lomovera.com могат да се открият изложбите й, колекции от снимки, визуални истории и събития.

Научете повече

Споделете това