от Британски съвет

25 януари 2019 - 14:00

Споделете това

Попитайте някое дете в детската градина кога е рожденият му ден. Не се изненадвайте от озадачения израз на лицето му – изискват се усилия децата на тази възраст да разберат какво са месеците, да не говорим за точните дати. Понятието за време и смяна на месеците е нещо трудно за разбиране от най-малките. Рожденият ден обаче е специално събитие в живота им, свързано с гостуване на роднини и приятели, а вероятно и с приятни изненади, така че можем да го използваме като отправна точка, за да им помогнем да запомнят месеците на годината на английски.

Специални дати

Научаването на 12 нови думи на английски е предизвикателство за всеки, така че е добра идея специално за малките деца да им помогнем да разграничат месеците спрямо моменти, които са специални за тях.  Представете си годината като последователност от различни етапи, разделени от специални празници и тържества – по този начин можете да обърнете особено внимание на месеците, в които те се случват. При това е най-добре да работите в хронологичен ред, за да можете да започнете с текущия месец и да се спрете по-подробно върху някое специално събитие от него, с което детето ви е запознато.

В часовете по английски обикновено се обръща най-голямо внимание на празници, които се отбелязват в англосаксонския свят, например Коледа, Великден, лятната ваканция, Хелоуин и др. За обучението на детето обаче е несъмнено важно да се съсредоточите върху някои специални събития във вашата общност – така усвояването на знания придобива личен нюанс и използваните думи се запаметяват по-лесно. Можете да включите празници като Баба Марта, Свети Георги и други, както и рождени дни на други хора от семейството.

Направете собствен календар

Как да фокусирате вниманието върху тази информация? Ефикасен начин е да изработите ваш собствен стенен календар, на който имената на месеците да са напечатани с главни букви, а събитията да са отбелязани с илюстрации. Това не е някаква скъпа вещ, която се намира само в книжарниците, а нещо, което можете лесно да сътворите заедно с детето си в някой дъждовен съботен следобед и да го залепите на хладилника или на стената в детската стая. Всичко, което ви трябва, е голямо парче картон, разчертано на дванайсет части, където ще отбележите събитията и месеците. Можете дори да опростите схемата и да разделите календара на сезони – така ще имате четири части с по 3 месеца във всяка част. 

Как да насърчите детето да научи правилното произношение на всеки месец? Лесна работа – използвайте като упражнение тази весела песничка, която ще го мотивира да научи месеците в хронологичен ред и ще му помогне да свърже писмената форма на думата с нейното звучене.

Наистина не можем да очакваме от дете на тази възраст да чете на английски, но то може да познава много думи и знаци на този език, така че не е лошо да използвате напечатаното наименование на месеца като „нагледно“ учебно средство. Целта е детето да започне да свързва произношението на думата с нейното изписване, а не да я прочете, макар че накрая и това ще стане. 

Да назовават уверено месеците – това е първият етап от обучението на децата. Това означава, че думите са фиксирани в краткосрочната им памет, но за да им дадем стимул да разберат „значението“ на всеки месец, трябва да се обърнем към нашия Календар на специалните събития.

Забавно би било заедно да обсъдите и определите специалните събития. Ако помогнете на детето да си спомни рождените дни на членовете на семейството, за да ги добавите в календара, това ще е прекрасен повод да съживите тези специални моменти и да помислите за предстоящите рождени дни и други празнични дати. Ако сте по-организирани, можете да отпечатате снимки на хората и да помолите детето да ги залепи под съответните годишни месеци. Непременно започнете с неговия рожден ден (и на братята и сестрите му, ако има такива), за да не се обиди! Ако намерите илюстрации и за другите събития, толкова по-добре – или пък защо да не предложите на детето само да нарисува картинки за тях? Тук ще намерите илюстрации за обичайни събития през годината. 

Планиране на събития

Добавянето на събития, рождени дни и специални случаи в календара е забавно и, разбира се, ви дава възможност да включвате и други важни дати, когато възникне повод. Всъщност можете да използвате календара за много неща: гостувания при чичовци и лели, посещения при лекаря, зъболекаря и т.н. Затова бъдете готови да използвате този начален ресурс, за да градите нови и нови знания – като започнете просто от годишните месеци и стигнете до обсъждане на планове за подаръци, посещения и подготовка за тържества в училище. Системното използване на календара ще затвърди наученото и ще му припомня месеците на годината (а може би и специалните дати в тях). Така ще преговаряте не само месеците – детето може да научи и нещичко по математика за числата от 1 до 12, а може би дори и дните на седмицата.

Забавно учене

Ако внесете в ученето забавен елемент и измислите как да упражнявате речника под формата на игра, това също е страхотен стимул за детето да запомни месеците на годината. Един от вариантите е да отпечатате името на всеки месец на отделна карта. Престорете се, че случайно изпускате картите, така че всички да се смесят, и помолете детето да ги подреди в правилната последователност. За улеснение на хлапетата, които познават добре числата, но още бъркат месеците, можете да напишете числата от 1 до 12 на гърбовете на картите, за да могат да си помагат с тях, ако се затруднят. Още по-забавно ще е, ако им пуснете музика и ги подканите да се опитат да подредят правилно месеците, преди музиката да спре! Можете също да поиграете на „гатанки“: закрийте част от думата с парче картон, за да видите дали детето ще се досети кой е месецът. Когато се научат да свързват правилно всички месеци с изписването на съответните думи, децата ще бъдат страшно горди със себе си! Весел алтернативен вариант за нереализираните актьори сред вас е да се опитате да изобразите действия, характерни за всеки месец от годината. Детето ви ще се превива от смях, докато ви гледа как имитирате призрак за октомври или ближете сладолед за август. 

И накрая, но не по важност – предлагаме ви една специална книжка на английски, която да четете с детето си, за да затвърдите наученото. По този начин знанията за месеците ще бъдат включени в множество семейни ситуации и ще станат по-цялостни. Ако детето още не познава героя Кипър, то ще хареса много това кученце, което обича приключенията и има специално събитие за всеки месец от годината – също като него! 

Споделете това