от Британски съвет

11 декември 2018 - 11:00

Споделете това
Китара

Зимата пристигна, празничните украси са окачени и навсякъде звучат коледни песни. Надпреварата за коледен хит номер 1 в Обединеното кралство е празнична традиция сама по себе си. The Beatles държат рекорда за най-много коледни хитове (достигайки до челната позиция в класациите през 1963, 1964, 1965 и 1967 г.), въпреки че нито една от песните им не е на коледна тематика. "Do they Know It's Christmas?" е най-продаваният коледен хит за всички времена (досега!), с над 3.6 милиона продадени копия през 1984 г., събрал милиони средства за благотворителност.  

Коледните песни, независимо дали са традиционни, класически, детски или поп хитове (стари и нови), са музикалният фон през месец декември и важна част от коледните празненства. Ето 10 предложения за вашия празничен плейлист, на който ще се насладят всички във вашето семейство. А защо не намерите текстовете им и да ги пеете заедно? Това е чудесен начин да създадете коледно настроение, а и да научите нови думи на английски език! 

 1. Silent Night 
Композирана в Австрия, тази класическа песен е толкова добре позната, че даже притежава статут на културно наследство на ЮНЕСКО! Хорове и вокални групи от целия свят я изпълняват, а нейният нежен и мелодичен звук я прави подходяща за пеене зедно с (или на!) малки деца.  

2. The Twelve Days of Christmas е друга традиционна коледна песен, която често се изпълнява като част от "коледуването" – все още популярна традиция в Обединеното кралство, при която деца и възрастни обикалят от врата на врата в кварталите си или в центъра на града, най-често, за да пеят коледни песни и да събират средства за добри каузи. "The Twelve Days of Christmas" е чудесна песен за упражняване на числата и паметта, тъй като се изисква запомнянето на 12 подаръка – можете даже да пробвате да напишете собствен текст, например '’12 texters tweeting, 11 bloggers blogging...'' 

3. Jingle Bells  е една от най-разпознаваемите коледни песни в света и е първата песен излъчена от космоса, изпята през 1965 г. от астронавтите Tom Stafford и Wally Schirra. Това е перфектна песен за деца, тъй като има лесен текст, използва рима (way, sleigh, hey!) и може лесно да се пее в група. 

4. Rudolph the Red Nosed Reindeer е още една класическа, детска песен, която разказва историята на елена Рудолф и как той страда от подигравките на другите елени, докато Дядо Коледа го избере за специална мисия.  Можете да предизвикате малките деца да запомнят имената на дванадесетте елена (което не е лесно!), или да припяват на друга песен, посветена на тази важна за Дядо Коледа нощ.  

5. Rocking Around the Christmas Tree 
Тази песен, изпята в оригинал от Бренда Лий през 1958 г., е издържала изпитанието на времето и все още е фаворит на много коледни веселби. За тези, които предпочитат по-ретро изпълнения на Коледа, тази песен е задължителна. Удивително е, че Бренда Лий е била само на 13 години, когато е записала песента.   

6. Bing Cosby - White Christmas 
Всяка година, много хора от Обединеното кралство се надяват за снежнобяла Коледа – всъщност, много хора залагат на вероятността да вали сняг на самия ден. Метеорологичният офис в Обединеното кралство отчита Коледата за снежна при наличието на даже само една снежинка на 25 декември, но въпреки, че често е студено на Коледа, типичната сцена по Дикенс, в която Лондон е покрит от сняг, е рядкост. Въпреки това, "White Christmas" е най-продаваният сингъл на всички времена. Песента провокира носталгия и тъга за изминалите "бели" Коледи и очакване за бъдещи такива.

7. Slade - Merry Xmas Everybody 
Никое британско коледно парти не е съвършено без този коледен хит от 1973 г. Музикантите от рок групата Slade, която е изключително популярна по това време, решават да напишат песен, която да рзказва за  Коледа у дома, със семейството. Песента е толкова слушана в Обединеното кралство през годините, че някои радиостанции я забраняват за известно време, защото хората я намират за дразнеща! Започва с Ноди Холдър, дългокосият вокалист на групата, който крещи "'It's Chriiiiiiistmas!".  

8. Mariah Carey − All I Want for Christmas is You е включена във филми, телевизионни реклами, върти се по радиото и почти навсякъде, след излизането й през 1994 г. Критиците я наричат "моментална класика" и оглавява много класации за "най-добрата коледна песен" за всички времена. Многократно е изпълнявана от други музиканти, но никой не може да се сравни с версията на Марая, която категорично и недвусмислено ни заявява точно какво иска за Коледа. 

9. Wham - Last Christmas 
Кой може да забрави оригиналния видеоклип към тази песен, заснет на ски курорт, където Джордж Майкъл, облечен в най-актуалната скиорска мода от 80-те, пее на тайната си, миналогодишна любима? Тази песен е вдъхновила много други кавър версии и многобройни караоке вечери. Почти всички обичат да се включват в припева ("I'll give it to someone special, special''). За съжаление, Джордж Майкъл почина на Коледа преди две години, което прави песента още по трогателна в днешни дни.  

10. The Pogues - Fairytale of New York
Много от най-големите коледни песни са класически, клиширани, романтични, весели и даже малко дразнещи. Но най-популярната коледна песен в Обединеното кралство, според скорошно проучване, е тази, която разказва историята на мъж и жена, които се карат, а мъжът прекарва Коледа в затвора. Със сигурност не е с типично празнична тематика и BBC даже забрани някои от текстовете, заради това, че могат да се възприемат като обидни. И може би чувството на надежда, когато мъжът пее „Виждам по-добри времена, когато нашите мечти се сбъдват“, прави тази песен така любима.

Както и да обичате да празнувате Коледа и зимните празници, сгушете се на топло и си пуснете хубава музика! Весели празници!   

 

Коледна картичка 2018