от Британски съвет

18 февруари 2019 - 14:00

Споделете това

Използването на музика в обучението по английски език под формата на песни и стихове позволява на децата да усвояват езика в естествена, спокойна и приятна обстановка. То ги предразполага и насърчава да възпроизвеждат звукове на английски спонтанно.

Когато децата слушат песни и стихове на английски, това им помага да подобрят произношението си и им показва естествен образец за правилното използване на ударението, ритъма и интонацията в изреченията.

Освен че е прекрасно средство за учене на английски език, слушането на музика и участието в нейното изпълнение е чудесно средство за социализиране на децата. Когато малките ученици запеят с пълен глас свои собствени песни и започнат да изследват възможностите си за себеизразяване, това има чудотворно въздействие върху тяхната увереност и самочувствие.

Ето и 5 основни съвета, които ще ви помогнат да включите музика в обучението на децата по английски у дома или докато вършите ежедневните си занимания:

Музикална обстановка

Озвучавайте с музика различни моменти от деня. С музика и най-отегчителните задачи могат да станат по-приятни. Когато са съпроводени с песен, тези дейности придобиват известна привлекателност − защо например да не подредите заедно играчките, като пригласяте на песента “Да разтребим” (Clean Up) на английски? Освен че прави досадното шетане по-интересно, музиката може чудесно да служи и като сигнал за обичайни занимания и моменти от ежедневието. Ако припявате на английски “Песничката за банята” (The Bath Song) или тананикате по-спокойни мелодии, когато дойде време за лягане, това ще е знак, че денят е приключил и ще помогне да подготвите децата за приказката, която четете за лека нощ. 

Освен че действа успокояващо, музиката е и страхотно средство за промяна на настроението и зареждане с енергия. Защо да не използвате музика като част от обичайните сутрешни ритуали? Песничките с броене или напевните подкани за обличане вероятно ще ви помогнат да измъкнете сънливците от леглото! Например, можете да започнете сутринта, потропвайки дружно в живия ритъм на “Брой и върви” (Count and Move). 

Раздвижете се

Да танцувате, без да се притеснявате как изглеждате отстрани, е едно от простите удоволствия на живота и за деца, и за възрастни. Възползвайте се от възможността да се пораздвижите заедно! Танцът повишава настроението, а физическото движение и изразяване е не само голямо забавление за малките деца, но и важна част от развитието им.

Ако добавите физически жестове към песента или детските стихчета, ще помогнете на децата да разберат по-добре съдържанието им. Физическите действия очевидно са страхотен начин за раздвижване, чрез който децата опознават човешкото тяло, а танцът е великолепно средство за развитие на общата моторика, координацията и равновесието. Стегнете мускулите, докато разкършвате езика си с английските фрази, а тялото си − с танц в ритъма на песни като “Хоки-коки” (The Hokey Cokey) или “Глави, рамене, колене и пръсти” (Heads, Shoulders, Knees and Toes).

Повтарянето на движенията с ръце, съпътстващи детските песнички и стихчета, помага за развитието и подобряването на фината моторика и способностите за писане в ранна възраст. Можете да се упражнявате заедно с детето на песни като “Мъничкото паяче” (Incy Wincy Spider) или “Блещукай, блещукай, звездице” (Twinkle Twinkle Little Star).

Пейте на висок глас

Пеенето на висок глас е чудесно упражнение за устните, езика и ушите, а когато го правите заедно, децата не само много се забавляват, но и изпитват силно чувство на “задружност”.

Пейте на детето си на английски. Това е прекрасен пример, който ще го окуражи да се включи в изпълнението. Не се безпокойте, ако нямате ангелски глас − опитът показва, че малките деца са най-снизходителните слушатели!

Когато детето придобие по-голяма увереност в музикално отношение, бихте могли да го насърчите да изпее някоя простичка песен на английски пред скромна публика от близки членове на семейството. Или, ако се стеснява, защо да не го запишете на някакво устройство или мобилен телефон и после да му пуснете записа? Хлапето ще засияе от гордост!

Свирете

Когато свирите с детето на музикални инструменти и създавате заедно звуци, в тази дейност могат да участват множество сетива наред с осезанието. Игровото, практическо изследване на музиката е фантастичен начин да развиете музикалната грамотност и слуха на детето и в същото време да стимулирате способности като зрително-двигателната координация и чувството за ритъм.

А защо да не се опитате и сами да направите музикални инструменти? Самоделните ударни инструменти като тези маракаси са достатъчно прости и добри за начало. Потърсете сред отделените за рециклиране отпадъци подходящ съд, пластмасово шише или кутия, и после изберете материали за “пълнеж” − макарони, боб, леща, ориз. (Прекрасно упражнение за фината моторика на децата е да ги помолите да поставят отделните зрънца в контейнера!). Затворете плътно съда с капаче − и разклатете...!

Гледайте ”Шейки, шейки” (Shakey Shakey) със Сам и Пам, учете думите, пейте песента и удряйте маракасите в такт с нея!

Още идеи за собствени инструменти, които да направите у дома, можете да потърсите на уебсайта на Британски съвет Learn English Kids.     

Използвайте нагледни материали

Ако наред с песента показвате на децата интересни илюстрации и използвате кукли или други нагледни материали, това ще им помогне да разберат темата на песента или историята, както и да научат и запаметят новите думи.

Куклите обичат да учат! Когато детето се почувства сигурно, че е научило добре английските песни и стихове, защо да не включите в музикалните занимания и кукла, която говори на английски? Малките деца обичат да играят ролята на учител и практиката показва, че ако куклата обърка песента, те я поправят с най-голямо удоволствие! Можете да направите проста кукла за ръка от стар чорап и няколко копчета за очи, нос и уста или да посетите уебсайта ни Learn English Kids, където ще откриете още идеи за изработка на кукли!

Използвайте нагледни материали като флашкарти за въвеждане на новите думи, които чувате в някоя песен. Можете да изтеглите готови флашкарти от Learn English Kids, а защо не и сами да ги нарисувате, ако имате собствени хрумвания? Оставете децата да разглеждат самостоятелно флашкартите − това ще ги насърчи да започнат сами да си припомнят песните, като свързват изображението с песента. 

Включването на музика, песни и стихчета на английски във вашето ежедневие е чудесен начин да допълните обучението по английски и в същото време да подпомогнете ключови области от развитието на детето. 

Вижте още