от Гради Градев

01 февруари 2017 - 18:11

Споделете това

Тази година Софийският фестивал на науката ще се проведе от 11 до 14 май и ще бъде на ново място – в София Тех Парк! Програмата ще бъде публикувана през месец март, но вече можем да ви издадем някои тайни за международните гости на фестивала:

Иновации и наука

Даниел Шехтман, Израел 

Проф. Дан Шехтман е лауреат на Нобеловата награда по химия за 2011 година. Израелският учен е отличен за откриването на квазикристалите. Проф. Шехтман работи в Института по технологии в Хайфа и отделя много време на занимания с деца.

Big Data

Тимандра Харкнес, Обединено кралство

Big Data знае къде сте били и кои са приятелите ви. Знае също какво харесвате и какво може да ви ядоса. Може да предвиди какво ще си купите, къде бихте станали жертва на престъпление и кога може да получите инфаркт. Big Data знае за вас повече от вас самите, или поне така твърди… На помощ идва Тимандра Харкнес – презентатор,  писател и комик. Тя ще ни обясни какво се крие зад Big Data и какво можем да научим, без да има нужда да сме програмисти.

Религия и наука

Малкълм Лав, Обединено кралство

Преди да стане журналист Малкълм Лав е бил пастор в южен Лондон в продължение на 10 години. След това работи като военен кореспондент в Никарагуа и Ел Салвадор, а през 1988г. започва работа в Би Би Си, където е продуцент и водещ. По-късно става обучител по комуникационни умения на свободна практика, като успоредно с това започва да работи в областта на комуникацията на науката. Продължава да продуцира за ТВ, в това число няколко серии от Набожните скептици с Бел Муни и Американски идол за Radio 4.

Детски научни спектакли: „Гола вода?“ и „Науката в спорта“

Science Made Simple, Обединено кралство

Science Made Simple е една от водещите компании за научна комуникация за деца в Обединеното кралство. Те показват красотата на науката чрез интерактивни и заредени с енергия шоута за училища и фестивали. От футбол през геймърство, поп музика и всичко помежду им, те разказват за света около нас и науката , която го движи. Основателката им Уенди Садлър е една от най-видните британки в инженерните науки и носител на Наградата Декар на Европейската комисия за комуникация на науката.

Непознатата Патагония: как отговарят ледниците на промените в климата?

Енаут Исагире, Испания

Приказно красиви и непристъпни, ледниците на Патагония са най-обширните замръзнали водни маси в южното полукълбо отвъд Антарктида. Днес някои от тях се топят със скорост до 100 пъти по-висока от когато и да било през последните 350 години и по-бързо от които и да е значими ледникови райони в света. За да разбере на какво се дължи топенето и какви са връзките му с човешката дейност, роденият в Страната на Баските млад глациолог Еняут Изагире се отправя на експедиция до ледника Маринели в Огнена земя.

Гравитационни вълни: вестоносците на вселената

Алисия Синтес, Испания

Гравитационните вълни и техният отглас в пространство-времето се превърнаха в най-новите вестители, които ни дават възможност да отворим един нов прозорец към Космоса, и вероятно ще доведат до революционни промени в познанията ни за вселената, в която живеем. Проф. Алисия Синтес ще говори за гравитационните вълни от първа ръка, тъй като е главен изследовател в научната колаборация LIGO, чийто детектори уловиха гравитационни вълни на 14 септември 2015г. Проф. Синтес е физик от Университета на Балеарските острови. 

 

Разбира се, нашите страхотни български учени също са ви подготвили зешеметяваща програма! И тази година четирите дни на фестивала ще предложат над 60 събития за хора от всички възрасти и професии. Следете сайта на фестивала за повече подробности.

 

Споделете това