от Гради Градев

08 октомври 2016 - 13:51

Споделете това
London

Това са нашите Топ 5 съвета как да получите британско висше образование въпреки неяснотите след референдума за ЕС

Много от най-добрите университети и учени в света са в Обединеното кралство и никак не е чудно, че това традиционно е най-предпочитаната от българските студенти дестинация за обучение в чужбина. Ако в момента обмисляте къде да кандидатствате, вероятно сте раздвоени между желанието да придобиете престижна британска квалификация и рисковете, които могат да възникнат по време на следването заради решението на Великобритания да напусне ЕС. Тези рискове са свързани главно с финансирането на обучението – все още не е напълно изяснено дали ще се запазят сегашните нива на таксите и докога студентите от ЕС ще имат достъп до студентски кредити.

Как да вземете най-доброто решение в условия на несигурност?

Както самите британски университети, така и британското правителство вече обявиха, че резултатите от референдума нямат непосредствени последици по отношение пребиваването на студентите, техните такси за обучение и достъп до студентски заеми. Организацията, която представлява британските университети Universities UK официално призова правителството да гарантира, че студентите, които започнат обучение преди излизането от ЕС да е факт (т.е. през 2017-18 и 2018-19 година) ще продължат да плащат същите такси през цялото време на следването си. Целта е започващите обучението си в близките 2 години, когато Великобритания е все още член на ЕС, да имат гаранция, че ще могат да го завършат при същите условия.

Това са положителни сигнали, но действително в момента никой не би могъл да гарантира, че нещата ще се развият точно по този начин. Как тогава да вземем най-доброто решение в условията на неопределеност? 

Нашите топ 5 съвета как да планирате образованието си

Събрахме някои съвети, които ще ви помогнат да се ориентирате и да вземете най-правилното решение.

1. Подгответе се и се явете на тест по английски, който е универсално приет в цяла Европа и САЩ

Осигурете си максимална гъвкавост и възможност за избор според развитието на ситуацията. Вероятно ще искате да кандидатствате едновременно както в желания британски университет, така и в други държави в Европа или САЩ. За да можете да се съсредоточите максимално върху подготовката си, най-добре е да се явите на един изпит по английски, който е универсално приет където и да кандидатствате. Такъв изпит е IELTS (International English Language Testing System). Това е най-популярният тест по английски в света – освен, че е необходим за прием в британски университет, резултатите от него се признават от над 9 000 организации в 140 страни. 

2. Проучете местните източници на студентско кредитиране

Students Loans Company (SLC), която отпуска студентски заеми за обучение в Англия, вече официално потвърди, че гражданите от ЕС, обучаващи се в момента в британски университети или възнамеряващи да започнат следване тази есен, ще продължат да получават договорените средства до края на своето следване. 

Британското правителство обяви на 11 октомври 2016 година, че студентите от ЕС, кандидатстващи за обучение в английски университети през академичната 2017-18 година, също ще продължат да имат достъп до студентски кредити и грантове, както в годината на приемането, така и през целия период на обучението си в съответната специалност. Това решение означава, че кандидатстващите за обучение през 2017-18 година не само ще имат право на същото финансиране както досега, но и ще запазят това си право през целия период на обучението в съответната специалност, дори ако в този период Обединеното кралство излезе официално от ЕС.

Все пак не е лошо да проверите и местните източници на студентско кредитиране в България. С постоянно намаляващите нива на лихвите в ЕС, все повече български банки вероятно също ще могат да предложат атрактивни условия. Някои от банките вече предлагат специални студентски кредити с гратисен период за целия срок на обучението и период на погасяване до 10 години след завършване.

3. Бъдете мобилни!

Живеем в глобален свят и студентите са по-мобилни от всякога. Университетите предлагат множество възможности за студентски обмен, мобилност, дистанционни и други форми на обучение. Проучете какви възможности има в желания от вас британски университет. Можете да започнете обучението си в предпочитания британски университет и след това да решите как да продължите. При най-благоприятния сценарий след излизането на Великобритания от ЕС условията за обучението ви ще останат непроменени. Ако обаче настъпи някаква промяна е добре да сте проучили предварително какви възможности имате да продължите и завършите обучението си в друга форма, която ви е по-изгодна. Например, ако прехвърлянето в дистанционно обучение е възможно, това означава и доста по-ниски такси.

4. Вземете нещата в свои ръце

Решението кой университет да изберете, къде и в каква форма да се обучавате е решение за вашето собствено бъдеще. Да търсите консултации от експерти и агенти е полезно, но не бива да бъдете пасивни. Съвременният свят е много динамичен и трябва добре да проверявате всеки съвет или информация, която получавате. Отделете си време за свое собствено проучване – всичко е много достъпно в интернет, стига да знаете къде да търсите.

5. Търсете информация директно от източника

В края на тази статия ви предлагаме списък с официални и надеждни източници на информация, които да следите. 

Междувременно не пропускайте възможността за лична среща в София с представители на топ британски университети, сред които King’s College London, University College London, London Metropolitan University, Coventry University, Cardiff University, The University of Manchester и много други. На 22 октомври 2016 г. те ще участват в Изложение на британското образование Education UK.

Изложение на британското образование Education UK

Education UK exhibition artwork

Можете да разговаряте лично в индивидуални срещи с представители на водещи британски университети и да зададете всичките си въпроси. 

Кога: 22 октомври (събота), 11:00-17:00 часа
Къде: София Хотел Балкан (х-л Шератон)
Как: Входът е безплатен. Необходима е регистрация.

Регистрацията за изложението вече е отворена. Научете какви награди можете да спечелите ако се регистрирате онлайн.

Официални и надеждни източници на информация