20 февруари 2019, сряда

 

По повод своята 80-годишнина в България, Британски съвет ни кани да се вгледаме в последните 80 години и да поговорим за онези личности, тенденции и постижения, които са имали съществено влияние върху съвременния облик на страната.

През 2019-та се навършват 80 години от създаването на първия български офис на Британски съвет – международната организация на Обединеното кралство за културни връзки и образователни възможности. 

От 1939 година досега в историята на България и на света се преплитат събития, личности и процеси, които имат различно значение за всеки един от нас. Често се различаваме и в мненията си за онези, които са допринесли най-много (или най-малко) за историята. Ето защо, една от инициативите, с които Британски съвет избра да отбележи своята 80-годишнина в страната, е проучването „80 момента, променили България“. Това не е класация, а покана за разговор, повод да си припомним или да научим за онези световни и местни събития, хора, тенденции, постижения от последните 80 години, които са имали съществено влияние върху съвременния облик на България. 

Всеки, който желае, може да участва в проучването като посети уебсайта на Британски съвет в България.  

Анкетата се състои от 161 номинации, съставени с помощта на Консултативен съвет от 20 български експерти в различни области, поканени да споделят своето лично мнение. Номинациите са разделени в три категории: „Изкуства, култура и спорт“, „Образование, наука и технологии“ и „Политика, общество и човешки права“. Сред номинациите ще видим имена на изтъкнати творци, учени, изобретатели, спортисти, някои от знаковите за столетието събития от родната и световна история, и още много изключително интересни факти.

„Проучването не претендира за изчерпателност, нито за строга историчност. То в никакъв случай не е класация. Надяваме се по-скоро да стане повод да си спомним, със сигурност да научим, а може би дори и да проучим повече за онези моменти от миналото, които ни обясняват настоящето и дават надежди за бъдещето“, споделя директорът на Британски съвет в България Любов Костова.

Първите 80 от номинациите, които бъдат отличени от най-много участниците в анкетата, ще бъдат включени в онлайн изложба и специално издание, публикувано от Британски съвет.

Пълният списък на номинациите, както и кратка информация за всяка от тях можете да намерите на адрес: https://www.britishcouncil.bg/80-years/80-moments

 

За допълнителна информация

Гради Градев 
Британски съвет

T +359 2 9 42 42 10   M +359 887 42 42 10 

gradi.gradev@britishcouncil.bg
www.britishcouncil.bg 

Споделете това