Списъкът от 160 номинации, включени в проучването "80 момента, променили България", беше изготвен с помощта на Консултативен съвет от 20 експерти от различни професионални области.

Аглика Маркова

Аглика Маркова е преводач на повече от 40 книги – главно художествена литература, от английски на български език. Първата ѝ преводна книга "Развейте още знамена" от Ивлин Уо излиза през 1977 г. Сред авторите, които е превеждала са Кърт Вонегът, Джон Голзуърти, Дж. М. Кутси, В. С. Найпол, Джеймс Мориър и Айрис Мърдок. През 2011 г. "Животът според Любка" от Лори Греъм е носител на специалната награда за художествен превод от английски език "Кръстан Дянков" на фондация "Елизабет Костова". Аглика Маркова е била и Културен аташе на Република България в Обединеното кралство. 

проф. Александър Шурбанов

Проф. Александър Шурбанов е български филолог англицист, писател и преводач на художествена литература. Той е автор на литературоведски изследвания, на книги с поезия, есета и пътеписи. 

Преводач е на четирите велики трагедии на Шекспир, „Кентърбърийски разкази“ на Чосър, „Изгубеният рай“ на Милтън, антологията „Английска поезия“ и др. Носител е на редица награди за принос към българската литература и култура: „Христо Г. Данов“, „Почетен Аскеер“, „Гео Милев“ и др.

Бойко Василев

Журналист, водещ на „Панорама“ по БНТ

проф. Вера Найденова

Преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, кинокритик

Весела Радоева

Изкуствовед, ръководител на отдел „Комуникации“ в Националната галерия

доц. д-р Георги Арнаудов

Композитор, преподавател в Нов български университет, Заместник-ректор по научноизследователската и творческата дейност на НБУ

доц. д-р Добрина Желева-Мартинс

Архитект. Учен, изследовател и преподавател в областта на теория и история на градоустройството, архитектурата и дизайна. Автор на 10 монографии в посочените области.

акад. Кирил Боянов

Преподавател (професор) по компютърни науки. Участник в колектива, разработил първия български компютър „Витоша“. Участвал като ръководител и изпълнител в разработките на компютърни системи и компютърни мрежи у нас. Научен ръководител на аспиранти и дипломанти с успешна реализация в науката и практиката.

д-р Красимир Терзиев

Красимир Терзиев е интердисциплинарен художник и изследовател, чиято работа обхваща различни медии като видео/филм, фотография, живопис/рисунка и текст, поставяйки под въпрос границите между реалност и фикция, като същевременно изследва разнородните преходи и напрежения между глобализирания свят, доминиран от поразителното многообразие от символични изображения, и неговите материални основи в технологичния, физически и човешки "хардуер".

Лили Кисьова

Възпитаник на Варшавския Университет, департаменти Английска филология и Журналистика, кореспондент на българския печат за ресор „Култура“ в Полша, преводач на художествена литература и филми, Лили Кисьова е един от големите приятели на Британски съвет и създател на първата частна езикова школа, популяризирала системата от международни изпити на Кеймбридж в България.

Мария Василева

Историк на изкуството, критик и куратор. Основател и директор на галерия Структура.

Милен Русков

Милен Русков е български писател и преводач от английски език. Трите му издадени романа засягат разнообразни теми като късносредновековната и ранномодерна западноевропейска култура или Българското възраждане и фигурите от национално-освободителното движение. След третия си роман „Възвишение“ Милен Русков е отличен с отличието „Златен век“ на Министерство на културата (2012), с Националната награда за литература „Христо Г. Данов“ (2012) и с Награда за литература на Европейския съюз (2014).

проф. Николай Витанов

Математикът проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН изследва популационната, социалната и икономическа динамика. Международните му специализации включват също анализ, предсказване и контрол на сложни системи на основата на времеви редове. Участията му на Софийския фестивал на науката са по теми като "Математика на войната" и "Фалшивите новини".

проф. Николай Йорданов

Театровед, театрален изследовател и преподавател

Петя Тетевенска

ТВ журналист, автор и продуцент на документални филми. Има десетки награди, включително за авторството на телевизионния проект "Красива наука". Дълги години работи в БНТ. В момента е продуцент на "Темата на NOVA" в Нова телевизия.

Росен Михайлов

Хореограф, режисьор, танцьор, продуцент и лайт дизайнер на свободна практика. Има разнообразен опит и образование – танц, кинорежисура и кинодраматургия. Първоначално завършва класически балет в София, специализирал е модерен танц в САЩ и Обединеното кралство. През годините се превръща в един от водещите български съвременни танцьори и хореографи с международно признание. Създал е дълъг списък с произведения – танцови спектакли за национални и независими трупи, хореография за филмови продукции, реклами и музикални клипове, водил е творчески ателиета и семинари по съвременен танц, контакт импровизация, хореография и композиция, физически театър в в България, Европа и Азия. Последният му реализиран проект е 360° танцов филм “6:16 p.m.”

проф. Снежина Танковска

Театрален режисьор, професор по Актьорство и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ

д-р Соломон Паси

  • Основател и президент на Атлантическия клуб в България (1990 – до сега)
  • Министър на външните работи (2001-2005)
  • Председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) (2004)
  • Председател на Съвета за сигурност на ООН (2002-2003)
  • Председател на Комисията по външна политика на 40-то НС (2005-2009)
  • Председател на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност на 39-то НС (2001)
  • Националната кандидатура за Генерален секретар на НАТО (2009)
  • Първият вицепрезидент на АТА от Източна Европа, Париж (1996-1999)
  • Активист на опозицията на движения за права и свободи (1985-1989)
  • Специалист в сферата на компютърните науки към СУ „Св. Климент Охридски”/БАН (1979-1994)

проф. Станислав Памукчиев

Художник, професор в Национална художествена академия, член на УС на Съюз на българските художници, творчески секретар на секция „Живопис“

 

Яра Бубнова

Куратор, директор на Институт за съвременно изкуство – София

 

Номинациите бяха обобщени и редактирани от журналиста Петя Тетевенска, която също е член на Консултативния съвет по проекта.

Вижте още

Споделете това