Science, hands, light
©

Photo by Diego PH on Unsplash

Date
10 май 2018, четвъртък -
19:00 до 20:00
Location
зала Мтел Арена | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Заповядайте на вдъхновяваща среща-разговор за смисъла на медицината и смелия път на проф. Фердинанд Валденбергер, един от водещите кардиохирурзи в Европа – част от екипа, направил първата в света успешна трансплантация на сърце на новородено. Първият хирург, поставил байпас на биещо сърце в немскоговорящите страни, днес продължава да работи активно в Австрия. Поставя изкуствени сърца на деца и възрастни, преподава и извършва безплатни сърдечни операции в Судан и Йемен.

“В професионалния си път винаги съм водил битка между успеха и славата, от една страна, и смиреността и скромността, от друга. Понякога се оказвах вкопчен в дилемата между медицинския напредък, постиженията отвъд границите на възможното и лекарската преценка колко агресивен метод да използвам, за да помогна на пациента. У мен е имало противоречие между силната амбиция да бъда хирург-звезда и дълбоко вкоренения синдром на помагащия. Борех се с нарцистичния “Дориан Грей” образ на кардиохирурга и в следващия момент откликвах на алтруистичния повик да осигуря продължителна и всеобхватна грижа за отделния човек, близките и общността му. Днес работя най-вече да повлияя на близките си хора с ценностите и мислите си за човека и медицината, която помага и същевременно обединява научния напредък и благосъстоянието. Искам да бъда добър лекар и да помагам на колегите си да използват постиженията на изкуствения интелект, да вземат решения и да познават потенциала на персонализираната медицина.”

– проф. Фердинанд Валденбергер

На английски език с превод на български. В партньорство с Асоциацията на студентите-медици в България - София и Посолство на Австрия в България.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това