02 май 2017, вторник

Тази година Софийският фестивал на науката ще се проведе от 11 до 14 май в новия си дом в София Тех Парк и по традиция предлага страхотна програма от над 65 събития за всяка възраст, професия и занимание. 

Откриването ще бъде от 13:00 ч. на 11 май (четвъртък) пред иновационен форум "Джон Атанасов" в София Тех Парк. Вижте картата

София отново ще бъде столица на науката през месец май. Тази година Софийският фестивал на науката ще се проведе от 11 до 14 май в новия си дом в София Тех Парк. Седмото издание на фестивала по традиция предлага страхотна програма от над 65 събития за всяка възраст, професия и занимание. Организира се от Британски съвет, под патронажа на МОН и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Първата вечер на фестивала предлага среща с носителя на Нобелова награда за химия проф. Дан Шехтман. Има ли надежда за по-добър живот за всеки жител на планетата? Проф. Шехтман ще представи ползите от технологичното предприемачество и ще разкаже за опита си в превръщането на Израел в една от водещите стартъп нации в света. Това събитие се осъществява в партньорство с посолството на Израел в България.

Другият акцент от вечерта на 11 май ще бъде "Колко наука има в… бутилка уиски?". Една незабравима среща и дегустация на шотландско уиски, произвеждано във вече затворили дестилерии! Шотландската компания "The Lost Distillery" обединява сили с историци, технолози и учени от Глазгоуския университет в изследване на архивите, изкуството и науката на миксиране. Заедно те връщат към живот легендарни шотландски дестилерии за уиски от XIX век.

През останалите дни ще отправим поглед и към тайните на Вселената. Съществуването на гравитационните вълни е предречено от Айнщайн още през 1916 година, но науката успява да го докаже едва век по-късно. За откритието, което изуми света, ще разкаже от първо лице проф. Алисия Синтес, главен изследовател и съпредседател на работна група в Лазерната интерферометрична обсерватория зa гpaвитaциoнни вълни (LІGО). Събитието се осъществява в партньорство с Институт Сервантес – София. 

А какви са последните открития в космологията? Има ли тъмна галактика, която съществува паралелно на Млечния път, и каква е тайната на тъмната енергия и тъмната материя? За "Тъмната Вселена" ще разкаже д-р Владимир Божилов, астрофизик от катедра "Астрономия" на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и главен редактор на сп. "ВВС Знание". 

Тимандра Харкнес ще разкрие има ли размерът значение в света на "големите данни". Big Data знае къде сте били, кои са приятелите ви, какво харесвате и какво може да ви ядоса. Big Data знае за вас повече от вас самите, или поне така твърди… Неизчерпаемата енергия на Тимандра Харкнес ще ни пренесе в света на "големите данни", изкуствения интелект, роботите и мобилността. Тимандра е математик, писател, презентатор и стендъп комедиант. Тя е хоноруван преподавател по Big Data, достъп до информация и публична ангажираност в Университета в Уинчестър, Англия, както и радиоводещ по Би Би Си Радио 4, където представя теми, свързани с Big Data и социална психология. През 2016 г. издава книга, посветена на "големите данни".

Ще ви срещнем и с "Бели хакери за черни дни". Едно събитие с хакерски атаки на живо и поглед към някои от големите кибер инциденти и скандали в последно време. Как стана възможно хакването на щаба на Демократическата партия в САЩ? Как изтекоха данните за офшорките от скандала "Панама пейпърс"? Могат ли хакери от Бангладеш да влязат в дома ви в София и да ви спрат бойлера... или какви са проблемите със сигурността на т.нар. "Интернет на нещата" (Internet of things)? Всичко това ще представят белите хакери от сдружение "Сейфър - дигитално читалище за онлайн сигурност".

Специален акцент в програмата тази година са отношенията между религията и науката, които често се описват като война. И понякога наистина изглежда така, но каква е истинската история зад това? Британецът Малкълм Лав изследва "бойното поле" между науката и религията. Опитва се да отсее съпровождащия споровете шум, опирайки се на личния си опит като пастор в англиканската църква, продуцент в Би Би Си и университетски преподавател по комуникация на науката.

Няма да пропуснем и темата за фалшивите новини, особено актуална днес, след като в речника на английския език вече официално фигурира думата пост-истина. В дебат по темата ще участват Самуил Петканов, създател и основен автор на пародийния сайт "Не!Новините" и математикът проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН, който изследва социалната и икономическата динамика, и управлението на сложни научни системи. Със сигурност мерилото на науката за истинност е много по-различно. Модератор ще бъде Вера Гоцева – журналист, блогър и фотограф.

Предлагаме ви и една по-различна гледна точка по въпроса с ваксините – завръщащите се болести от миналото. Бяхме забравили дори имената им. Днес обаче, те изпълзяват от дупките, в които ги бяхме натикали със систематично упорство и ваксини. Доказаните случаи на завръщащи се заразни болести в България и по света застрашават човешки животи. Параноя или на прага на епидемия? Има ли опасност за ваксинираните? Тези въпроси реално стоят пред нас днес – отговорите ще даде доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести.

На 14 май, закриващото събитие на фестивала тази година ще бъде националният финал на конкурса за млади учени "Лаборатория за слава FameLab". Международният конкурс се провежда в България за 11-та поредна година и отново търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Предизвикателството пред участниците е да обяснят научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това само за 3 минути. 

Това са само малка част от темите на Софийския фестивал на науката през 2016 година.

Пълната програма можете да намерите онлайн на www.sofiasciencefestival.bg

Изложби, експерименти и демонстрации

Освен събития, фестивалът предлага и много щандове с експерименти и демонстрации, където можете да видите науката в действие. В зона "Експлораториум" ще работи през цялото време на фестивала и за нея не е необходим пропуск или билет. Там ви очакват над 40 щанда! 

Училищна програма

На 11 и 12 май е специалната училищна програма за организирани групи от ученици с техните преподаватели. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Пълната училищна програма можете да намерите онлайн.

Билети и пропуски

Достъпът до изложбите и шатрите с експерименти е свободен. Повечето от събитията са безплатни, но е необходимо да си резервирате пропуск. От тази година безплатните пропуски вече могат да се резервират онлайн през сайта на фестивала. 

Входът за някои от събитията е с билети, както е указано в програмата. Билетите са на цена 5 лева и могат да бъдат закупени от касите на Eventim  в различни търговски обекти. Билетите могат също да си купят лесно и бързо онлайн от сайта на Eventim. При покупка онлайн, за по-голямо удобство има възможност да се избере опцията за отпечатване на билета вкъщи Print @ Home.

Акредитиране на журналисти

Акредитираните журналисти ще получат специален бадж, който дава достъп до всички събития в зали Мтел Арена и Зона 42. Първи и втори ред във всяка от двете зали е предвиден за притежатели на баджове и местата се заемат по реда на пристигане. Ако на тези редове вече няма свободни места, моля проверете на друг. Журналистическият бадж не гарантира запазено място ако местата на първите два реда вече са изчерпани. 

От тази година ще има и специална зона GREEN ROOM, достъпна само за презентатори, доброволци, партньори и журналисти, срещу представяне на съответния бадж. Можете да използвате тази зона за работа и срещи.

За допълнителна информация

Гради Градев
Ръководител "Маркетинг", Британски съвет

T +359 2 9 42 42 10  M +359 887 42 42 10 
gradi.gradev@britishcouncil.bg

За интервюта с проф. Дан Шехтман, моля свържете се с: 

Теодора Йосифова
Прес секретар, Посолство на Израел в София

T +359 2 9 03 35 07    M +359 888 90 41 73 
i_teodora@hotmail.com

За интервюта с проф. Алисия Синтес, моля свържете се с: 

Весела Петрова
Култура и връзки с обществеността, Институт Сервантес-София

T +359 2 8 10 45 00    M +359 885 63 51 23 
cultsof@cervantes.es 

За интервюта с Джоана Багниевска, моля свържете се с: 

Милена Михайлова
Полски институт 

Milena.Michailova@instytutpolski.org 

За фестивала

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2017 година. 

Основни партньори са София Тех Парк, Мтел, Aurubis Bulgaria, BASF, Microsoft, Първа инвестиционна банка, BEA Solutions, Dunkin' Donuts, Maxxium Bulgaria.

Институционални партньори са Посолство на Израел, Полски институт София, Институт Сервантес, Форум Демокрит, Българска академия на науките, Институт по океанология при БАН, Национален природонаучен музей при БАН, Национален политехнически музей, Съюз на учените в България, Музейко, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Софтуерен университет, Медицински университет – Плевен, Минно-геоложки университет.

Медийни партньори са безплатен културен гайд Програмата, Българска национална телевизия, National Geographic Channel, сп. BBC Знание, сп. БГ Наука, Наука OFFNews, Dnevnik.bg, Capital.bg, Obekti.bg, Площад Славейков, Sofia Globe, Bulgaria Now podcast, Читател.НЕТ, Trio.bg, в. Аз-Буки, сп. Образование и специализация в чужбина, PixelMedia.bg. 

Фестивални партньори са WWF, Национална пациентска организация, Geograf.bg, Център по забавна математика, Център за изследвания и анализи, Space Challenges, SmartFabLab, Асоциация на младите полярни изследователи, Робопартанци, Институт по математика и информатика при БАН, Сдружение "Сейфър - дигитално читалище за онлайн сигурност", Фондация "Инициатива за финансова грамотност", Детска природна академия "Узана", Светът на Мария, Заслушай се, London School of PR, Ракета Ракия Бар.

Споделете това