от Британски съвет

02 февруари 2024 - 11:30

Споделете това
Guy looking at his laptop and smiling.

Колебаете се дали да се явите на изпита IELTS, или на C1 Advanced? Вашето решение ще зависи основно от това за какво ви трябва изпитът, тъй като различните работодатели и институции имат специфични изисквания. Но ако трябва да изберете сами, тази публикация ще ви помогне да решите, като ви даде информация относно разликите между двата изпита.

Да/Не или Резултат с точки

Основната разлика между Cambridge C1 Advanced и IELTS е, че C1 Advanced е насочен към кандидати, които са на въпросното ниво, а на IELTS могат да се явят кандидати от всички нива.

Това означава, че при C1 Advanced вариантите са или да издържите изпита, или да не го минете, докато при IELTS ще получите оценка от 1 до 9. Оценка от 7 на IELTS се равнява на ниво C1 от Общата европейска референтна рамка за езиците (CEFR). В зависимост от оценката ви, нивото според CEFR ще бъде посочено на IELTS сертификата.

Резултатът от изпита C1 Advanced също има определена скала и ако не успеете да издържите теста за нивото C1, но демонстрирате знания на ниво B2, това ще бъде посочено в сертификата. По същия начин, ако се справите изключително добре и демонстрирате C2, ще получите A на вашия сертификат, което показва, че сте на ниво C2. Въпреки това, то може да не бъде признато от определени институции, ако трябва да докажете конкретно ниво с цел обучение или виза. Последвайте тези линкове за повече информация относно точките на IELTS и нивата на Cambridge.

За колко време е валиден сертификатът?

Нито IELTS, нито сертификатът Cambridge C1 имат срок на валидност, но много организации и институции изискват да сте положили изпита наскоро, така че винаги трябва да се информирате предварително. За повече информация относно изпитите и тяхната продължителност можете да разгледате публикацията в блога относно сертификатите за изпити по английски език.

Обща продължителност на изпита

Общата продължителност на изпита IELTS е 2 часа и 45 минути, а тази на C1 Advanced е 3 часа и 55 минути.

Съдържание

Двата изпита се различават по продължителност, тъй като имат различно съдържание. Тази таблица сравнява двата изпита.

IELTS C1 Advanced
Слушане (30 минути) Слушане (40 минути)
Четене (60 минути) Четене и Използване на английски език (90 минути)
Писане (60 минути) Писане (90 минути)
Говорене (11 - 14 минути) Говорене (15 минути)

На пръв поглед изглежда по-лесно човек да се яви на изпит с по-кратка продължителност, но някои хора усещат по-малко напрежение и биха се справили по-добре, когато разполагат с повече време, за да покажат способностите си. От друга страна, други хора се уморяват бързо по време на изпит. Обикновено и при двата изпита компонентите Слушане, Четене и Писане, а понякога и компонентът Говорене, са в един ден. Поради това дължината на изпита може да играе важна роля.

IELTS не съдържа компонент „Използване на английски език“, което означава, че няма граматически или лексикални упражнения. При IELTS знанията за граматическите структури и думи в английския се оценяват чрез говорене и писане. В C1 Advanced граматиката и лексиката също се оценяват по този начин, но има и специфичен раздел, съдържащ въпроси за попълване на празни места, и въпроси за съставяне на изречения. Някои курсисти харесват този вид задачи, докато други ги мразят! А ти?

Най-добрият начин да прецените кой от двата изпита предпочитате е да направите пробен изпит по IELTS и C1 Advanced. И двата са безплатни.

Говорене

Това е най-плашещата част от изпита за някои кандидати, а изпитите IELTS и C1 Advanced се различават много по този компонент, така че това може да е решаващ фактор за вас.

Основната разлика е, че на C1 Advanced ще работите в двойка с още един кандидат пред двама изпитващи, докато на IELTS ще се явите самостоятелно пред един изпитващ. Отново, до голяма степен е въпрос на индивидуалната ви личност и в коя от тези ситуации ще се чувствате по-комфортно.

В C1 Advanced има някои въпроси, при които ще бъдете помолени да общувате с вашия колега-кандидат, за да изпълните определена задача. В IELTS диалогът е между вас и изпитващия.

Кога излизат резултатите?

Друг фактор е колко време отнема получаването на резултатите, което зависи от това дали изпитът се провежда на компютър, или на хартия.

При компютърно базиран IELTS резултатите ще излязат само след 3-5 дни, а ако се явите на тест на хартия, ще отнеме 13 дни, за да получите оценка. За компютърния вариант на C1 Advanced резултатите излизат след 2 седмици, а за хартиения вариант срокът е 3-4 седмици.

Финални бележки

Без значение кой изпит ви допада повече, може да нямате право на избор. Университетът, институцията или държавата, за която кандидатствате, може да изисква точно определен вид сертификат и затова винаги трябва да се информирате предварително.

В допълнение, към изпитния формат General Training IELTS предлага и IELTS Academic, който може да представлява интерес за вас, ако кандидатствате за обучение в международен университет.