FameLab - Петър Ефтимов
Петър Ефтимов - победител, FameLab 2016 ©

British Council

Журито търси онези, които впечатляват както със съдържанието, така и с разбираемостта и харизматичността на изпълнението.

Съдържание

Съдържанието ТРЯБВА да бъде научно издържано. Ако избраната тема е спорна или около нея има известни неясноти, то тогава в представянето й трябва да са изложени различните гледни точки. Научната тема трябва да се подбере внимателно, така че да е подходяща за публиката.

Разбираемост

Добрата комуникация на науката зависи изключително от разбираемостта на представянето. Много е важно да се структурира добре презентацията, за да могат и зрители, и жури да проследят разказа, и да разберат същността на изложената научна концепция.

Харизма

Зрителите и журито трябва да се вдъхновят от науката. Успешният презентатор притежава онова труднообяснимо, но непогрешимо качество да излъчва харизма. Побеждава онзи, който представя науката с яснота, забавно, вълнуващо; който не просто споделя информацията, но и страстта си към науката.

Топ 10 съвета на журито

 1. Внимателно избери началото и края
  Грабни ни от самото начало, и не забравяй завладяващ финал, така че да останем с усещането за едно пътуване (хубаво е да завършеш с нещо, което ще ни въне обратно към началото, но това не е единственият начин да завършиш разказа си)
 2. Не се опитвай да имитираш чужд стил
  Бъди себе си.
 3. Внимавай да имаш достатъчно наука в разказа
  3 минути са доста време, стига да ни водиш умело.
 4. Разкажи ни нещо, което те вълнува истински... 
  ...ентусиазмът ти ще заблести.
 5. Зарежи удобството на PowerPoint
  Да си принтираш слайд върху тениската, или още по-зле - да ламинираш страниците, означава да преминеш от три към две измерения.
 6. Тук и сега
  Когато отбелязваш случващото се в момента (дори когато нещо се обърка!), ти ще задържиш и нашето внимание. Освен това доказваш, че имаш достатъчно увереност да се справяш.
 7. Не прекалявай с въведението
  Въведи ни в обстановката, дай ни миг да осъзнаем кой си и ни поведи в темата си - естествено. Но всичко това трябва да се случи "бързо", тъй като няма да започнеш същината, докато не оставиш интродукцията зад гърба си. Търси въздействие.
 8. Дръж посока
  Колкото и да се трудиш върху отделните думи в представянето си, не забравяй да си набележиш опорните точки: това са bullet-ите, които те водят по пътя. Вероятно ще имаш около пет опорни точки, като последната вероятно ще е заключителната ти реплика. Ако тези пет точки са ти подредени в съзнанието, то колкото и внимателно подбираните думички да изпаднат от разказа ти, пак ще знаеш, че ще докараш разказа си до финал. Така ще имаш едно предизвикателство по-малко за преодоляване.
 9. "За какво ли ще си говорят в бара?"
  За какво става дума в твоята презентация? Трябва да можеш да я разкажеш в не повече от десетина думи. При това, те трябва да пасват след "Знаете ли, че..." или "Днес чух нещо невероятно..." Дай на зрителите си запомнящи се бисери, които ще могат да ползват като заговорят някого. Това е най-добрият начин да споделяш идеи.
 10. Мисли театрално
  Въздействието на един реквизит зависи от употребата му - дали ще го носиш върху себе си, или ще го вдигнеш от пода, или пък ще го покажеш неочаквано? По същия начин, подложи си за финала, или пък го извлечи от разказа, или пък го измъкни с най-неочакван обрат. Няма рецепта кое е добро и кое не е, просто трябва да избереш онова, което подхожда на теб и твоята история. Каквото и да направиш обаче, подготви избора си, вместо да оставиш нещата просто да се случат.
Споделете това