FameLab - Златина Димитрова
Златина Димитрова - финалист, FameLab 2016 ©

British Council

Моля, преди да кандидатствате се уверете, че отговаряте на условията за участие в конкурса!

Кастинг 2019

 • Националният кастинг ще се проведе в София на 16 март (събота) 2019 г. от 10:30 до 17:00 ч. (в два кръга), в залата на театър "Алма Алтер", Софийски университет, бул. "Цар Освободител" №15.
 • Крайният срок за записване е 12 март (сряда) 2019 г.

Регистрация

 1. Изтеглете формуляра за кандидатстване от линка в края на тази страница, попълнете го и ни го изпратете по имейл до famelab.bulgaria@britishcouncil.bg

 2. Ще получите имейл от нас с потвърждение, че формулярът е получен и повече информация за следващите стъпки.

 3. Явете се на кастинг и представете пред журито научната тема, която сте си избрали! Не забравяйте да поканите приятели и близки да дойдат да ви гледат и подкрепят! Научете какво се случва на кастингите. Има някои правила, които е важно да знаете.

Участие с видео запис

Ако не сте в София и се колебаете дали да пътувате, можете да изпратите видео до 28 февруари 2019 г.

Журито ще оцени видео участията до 5 март 2019 г. и ще покани най-добрите кандидати да дойдат на кастинга в София на 16 март. Британски съвет ще поеме транспортните разходи (билет за влак или автобус) на тези от поканените кандидати, на които се налага да пътуват от друг град в България.

Правила за участие с видео

 • Записът трябва да е с дължина от максимум 3 минути (съдържанието след третата минута няма да бъде оценявано)
 • Видеото не трябва да бъде монтирано и/ли да има специални ефекти
 • Не трябва да има музикален фон (освен ако не е свързан с това, за което говорите)
 • Не трябва да участват други хора или да се използва твърде много реквизит (спазвайте правилото за кастингите на живо т.е. да ползвате "реквизит, който бихте могли сами да изнесете на сцената") 

Не оценяваме качеството на картината или заснемането. Необходимо е единствено да можем ясно да ви виждаме и чуваме, затова няма проблем да ни изпратите записи направени със смартфон или любителска камера.

Инструкции за изпращане на видеото

 • Качете заснетото видео в YouTubeVimeo или друг подобен сайт и копирайте линка към него. Моля имайте предвид, че не е необходимо видеото да бъде "публично". Ако предпочитате можете да го качите като скрито ('hidden' or 'private')
 • Попълнете формуляра за регистрация като и поставете линка към видеото в съответното поле
 • За всеки случай, моля изпратете линка и директно до имейл famelab.bulgaria@britishcouncil.bg с тема на съобщението "Видео участие за FameLab България".

Какво следва?

Ако участието ви на кастинга е успешно и сте избран/а за финалист, вие се задължавате да се включите в Майсторски клас по комуникация на науката и да участвате в националния финал на конкурса в България.

Майсторски клас

Майсторският клас ще бъде воден от британски експерт и ще се състои на 13 и 14 април 2019 г.

Национален финал

След като преминат майсторския клас, финалистите ще участват в националния финал на конкурса, който ще се проведе на 12 май (неделя) 2019 г., в рамките на Софийския фестивал на науката. 

Международен финал

Националният победител ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, който ще се проведе по време на Челтнъмския фестивал на науката, в периода от 4 до 9 юни 2019 г.

Вижте още