от Роузи О‘Брайън

18 август 2017 - 09:25

Чувствате ли се понякога сякаш не ви достигат думите, когато говорите на английски език? В тази статия учителят в Британски съвет Роузи О‘Брайън предлага няколко съвета за това как да станете по-уверени в своя говорим английски.

Когато питам курсистите си кое ги затруднява най-много, отговорът им обикновено е "говоренето". Дори и да се чувстват сигурни в уменията си за писане, да знаят много думи и да са наясно с граматиката, когато започнат да говорят забравят правилата, бъркат думите и се затрудняват да си спомнят елементарни конструкции. Според мен, основният проблем е липсата на достатъчна увереност. Въпреки солидните си знания, те се притесняват, стресират и започват да поставят под въпрос наученото. Така спиралата се завърта и нещата се влошават.

Как се преодолява това? С опит! Колкото по-обичайно стане за вас да чувате английски от собствената си уста, толкова по-малко несигурни и объркани ще се чувствате, когато го говорите. Това е още една причина за трудното усвояване на точно това езиково умение – защото то е едно от сложните за практикуване. Ето няколко практически съвета, които ще ви помогнат: 

Срещайте се с други англоговорящи 

Със сигурност ще успеете да намерите поне една група от англоговорящи във вашия град след кратко търсене в интернет. Можете да се включите в такава група, като например тази в България, чиито участници се срещат веднъж месечно, за да обсъждат идиоми, да ходят заедно на екскурзия от време на време или да играят на настолни игри. Можете да проверите за такива групи във Facebook или на www.meetup.com и www.couchsurfing.com. Не е задължително да търсите само групи от хора, които говорят английски като роден език. Например аз установих, че уменията ми по немски език се подобриха значително след като говорех с хора, които го учат като чужд език, също като мен. Така отпадна притеснението, че те говорят езика перфектно, а аз не. Разбрах също, че това, че си помагаме и поправяме взаимно грешките си носи голямо удовлетворение. 

Учете английски чрез слушане 

Слушайки другите да говорят на английски език, вие също ще започнете да го правите правилно. Това оказва положително влияние върху вашето произношение, подредба на думите, граматически структури, всичко. Вижте това видео със съвети за подобряване на умението за слушане и ако приложите поне един от тях със сигурност ще имате напредък. Също така, въпреки че секцията с ТВ каналите на BBC iPlayer не е достъпна извън Обединеното кралство, радио станциите на BBC могат да се слушат навсякъде, стига да имате добра интернет връзка. Прегледайте ги и намерете своята любима радио програма, водещ или станция! Все по-популярните подкасти също са добър вариант, а и лесно се вписват в натоварения график. 

Пейте любимите си песни

Не е тайна, че голяма част от популярната музика е на английски език. А сред толкова много стилове, със сигурност ще откриете изпълнител, който пее на английски език и е по вкуса ви. Намерете го и не се колебайте да си припявате песните му, докато пътувате към работа си, миете косата си или чистите дома си. Пейте силно и уверено и скоро ще добиете повече самочувствие! Така ще свикнете да се чувате как говорите на английски език и няма да сте толкова изненадани следващия път, когато трябва да проведете разговор. Ще се почувствате по-сигурни, когато произнасяте различните думи и изречения и ще влезете в ритъм с използването на правилните думи и поставянето на ударението в речта. Може също да се окаже, че неусетно сте научили нови думи.  

Четете на глас, за да се упражнявате и… да се отпуснете 

В една моя предишна статия ви разказах за ползите от четенето на книжки на децата. Ако имате дете и му четете на глас, това ще ви помогне да развиете умението си за говорене не по-малко добре от припяването на любима песен, защото ще ви накара да се чувствате по-комфортно, слушайки се как произнасяте различни думи и звуци. Друго подобно упражнение и приятен начин за разпускане вечер е да четете книга заедно с партньора си, може би дори да се редувате, четейки различни откъси. Четенето на глас, когато сте сами, може също да се окаже много полезно, още повече, че някои проучвания сочат, че то помага за повишаване на самочувствието и действа успокоително на тялото и ума.

Дори и компютърните игри ще ви помогнат да подобрите уменията си по английски език 

Може да се изненадате, но компютърните игри всъщност са много полезни за ученето на езика. Познавам хора, които говорят английски с безупречно произношение благодарение на компютърните игри! Това е така, защото много от игрите изискват работа в екип, което значи, че трябва да си говорите с хора от цял свят. А един от най-разпространените езици за целта е…познахте, английският! Съществуват много различни видове игри, в които се използва специфичен речник, който няма да намерите в учебниците. От такива в жанр фантастика, в които става дума за заобикалящата ни среда, до тип състезателни игри, в които трябва да насочвате вашите съотборници, така че да изпълнят определени цели – всички те дават възможност за редовно практикуване на английски език. Докато играете, вие може да сте толкова погълнати от играта и нуждата да изпълните дадената задача, че напълно да забравите всичките си притеснения от това да говорите на английски език. Още повече, че това можете да правите от уюта на собствения си дом, а това в комбинация с играта и желанието да я спечелите със сигурност значи, че ще се забавлявате много, докато същевременно учите английски! 

Практиката води до съвършенство

Който и начин да изберете – от това да слушате радио до влизането в дигиталния свят на игрите, колкото повече време прекарвате около други англоговорящи, практикувайки говоримия си английски, толкова по-добре ще го научите. Така, че независимо дали ще изберете да се упражнявате с други хора от група, близо до вас или с геймъри на другия край на света, намерете някого и не спирайте да говорите!

Rosie O'Brien

Роузи О‘Брайън

Роузи О‘Брайън е завършила Университета Хъл със специалност Английски и Немски език. Тя е преподавала в Обединеното кралство, Германия и Хонконг, а преподавателската си квалификация CELTA е придобила в Унгария. Роузи има опит в обучението на възрастни, ученици и деца. В свободното си време обича готвенето, планинския туризъм и пътуванията. Роузи е много въодушевена от възможността да опознае тази част на света!