от Британски съвет

29 юни 2020 - 12:00

Споделете това

"Имаме две уши и една уста и би трябвало да ги използваме в същото съотношение" 
‒ Сюзън Кейн
от „Тихите: Силата на интровертите в свят, който не млъква“

Независимо дали се стремим да овладеем чужд език или не, всички бихме могли да се научим да слушаме малко по-добре. За учителя почти веднага става очевидно кои от учениците в класа редовно слушат английски извън класната стая. Това са онези, които бързо разбират указанията, използват повече разговорни изрази, а произношението им често се доближава малко повече до това на тези, които са с роден английски ('native speakers'). За разлика от граматиката, лексиката и дори умението за писане, слушането не е нещо, което може да се научи и усъвършенства бързо. По-скоро е въпрос на редовна практика, която води до постепенен напредък с трайни резултати. Това не означава, че подобряването на умението за слушане трябва да бъде изтощителен маратон. Ето някои съвети за онлайн материали, които ще ви помогнат да увладеете слушането до съвършенство и успешно да издържите съответния компонент във вашия изпит по английски:  

Вижте повече за междунардоно признатите изпити IELTS  и Cambridge English Qualifications

Използвайте сайтове за слушане, където материалите са разделени на нива

Има толкова много сайтове за развиване на уменията за слушане, че големият избор лесно може да ви обърка. Опитът показва, че за повечето ученици са подходящи сайтове, които им позволяват да напредват от ниво към ниво. Особено силно мотивиращо е да може да се започне от умерено трудно, но разбираемо ниво и след известно време да се премине към следващото с по-висока степен на трудност. Отличен пример за такъв сайт е breakingnewsenglish.com. От материали, използващи интересни откъси от световните новини, можете сами да изберате ниво и дори да определите скоростта, с която да слушате записа. След няколко седмици или месеци редовно слушане ще осъзнаете, че нивото е станало твърде лесно за вас и тогава може да преминете към следващото. Други чудесни сайтове, които позволяват да слушате английска реч с различни нива на трудност, са elllo.org and и Randall’s Cyber Listening Lab.

Харесайте си видеоблог в YouTube

Страхотен начин да развиете уменията си за слушане е да следите някои от видеоблогърите, които се изявяват в YouTube. Повечето от тях просто говорят пред камерата няколко минути, което означава, че няма много визуални ориентири, които да подпомогнат разбирането. Това е почти като да слушате радио, с тази разлика, че виждате водещия. Изберете ютюбър, с когото споделяте общи интереси: любителите на комедията вероятно ще харесат стила на Джена Марбълс; спортните фенове може би ще се спрат на KSI; тези, които се интересуват от грим, сигурно ще искат да гледат онлайн уроците на Лора Лий. Ако не сте много напреднали с английския, вероятно ще предпочетете влогър, който осигурява субтитри на английски за своите записи. Натиснете тук, за да видите списък на популярни звезди в YouTube.

Използвайте упражнения за слушане от онлайн изпити

Ако планирате да вземете международно признат изпит в близко бъдеще, от решаващо значение е да се подготвите съобразно специфичните изисквания на изпита в частта за слушане. В курсовете на ниво Proficiency обикновено се записват хора, които говорят английски почти като роден език. Такива курсисти често използват ежедневно английски като работен език, гледат телевизия на английски и дори имат приятели или роднини от Обединеното кралство или САЩ. В началото те обикновено си мислят, че частта "Слушане" на изпита ще е лесна работа... докато не се сблъскат на практика с него в подготвителния му вариант. Тогава бързо им става ясно, че има разлика между това да разбираш смисъла на казаното и да отговаряш на конкретни въпроси. Затова е задължително да се запознаете с формата и типовете на въпросите от изпита, на който искате да се явите. За щастие има много сайтове, които позволяват да се подготвите за големия ден. Британски съвет предлага безплатни упражнения за слушане за IELTS, а на сайта LearnEnglish Exams ще намерите безплатни упражнения за слушане за изпитите B2 First, B2 First for Schools и C1 Advanced на Cambridge English Qualifications. 

Започнете да гледате онлайн сериал на английски 

Един от очевидните начини да развиете уменията си за слушане е да гледате телевизионни сериали в оригинал на английски. Ако сте почитател на телевизията, може да се заинтересувате и от някой уебсериал на английски. Всъщност онлайн поредиците са дори по-подходящи за хора, които учат езика, като се има предвид, че всеки епизод обикновено е с продължителност само няколко минути. Подобряването на уменията за слушане обикновено изисква да чуете няколко пъти един и същ аудио или видеозапис, а това е много по-лесно да се направи с някой кратък епизод от уебсериал  като Newborn Moms, отколкото едночасов епизод от телевизионен сериал като „Игра на тронове“. Има уебсериали за всички вкусове. Young Vic Films е поредица от различни кратки филми с участието на множество прочути британски актьори.

Вижте нашия списък с онлайн арт събития от Обединеното кралство

Използвайте подкастове

Може би най-простият уебресурс, с който можете да се упражнявате в слушане, е непретенциозният подкаст. Изтеглете го на телефона си и после го слушайте, докато пътувате за работа, готвите вечерята или правите гимнастика. Има голямо разнообразие от подкастове за хора с различно ниво на уменията по английски и различни интереси, които могат да се свалят от съответния раздел за приложения на сайта на Британски съвет. Например сериалът „Професионалисти“ предлага кратки аудиозаписи на хора, които говорят в бизнес контекст. Ако имате нужда от по-специализирана практика, можете да направите съответните упражнения за разбиране на сайта Learn English. Ако искате да изпробвате способностите си с нещо по-трудно, опитайте се да слушате подкастове, предназначени за хора, за които английският е роден език. Вероятно звучи като сериозно предизвикателство, но може да се окаже, че не е толкова трудно, ако изберете подходящия подкаст. Подкастът NPR News Now предлага просто петминутно резюме на последните световни новини и се обновява на всеки час. Интересен е и деветминутният подкаст BBC Witness, в който очевидци разказват за важни дни от най-новата история. Изберете подкаст на тема, която ви вълнува, и бързо ще усетите как ушите ви се напрягат да разберат всяка изречена дума.

Опитайте да правите онлайн диктовки ‒ дори от песни

Един от най-трудните типове задачи за слушане е диктовката. Тя като че ли не е толкова практично умение, но е важна въпреки това ‒ особено като имате предвид, че в много изпити частта за слушане включва задача за точно писмено възпроизвеждане на думи или изрази от аудиозапис (и правилното им произнасяне буква по буква!). Има много сайтове за диктовка. Един от тях, dictationsonline.com, позволява да изберете ниво и след това да слушате и записвате кратки пасажи от прочути литературни произведения. Друга възможност е да намерите в Youtube канала на Шейн ‒ учител по английски, който всеки ден качва видеозаписи, откъдето учениците трябва да предадат в писмен вид изречение от телевизионен клип или новина. Ако търсите диктовка със съдържание, което отговаря на личните ви интереси, защо не опитате с TED.com? Просто изберете кратка част от изказване, която да възпроизведете писмено, изгледайте я няколко пъти, за да завършите запишете всичко, и накрая проверете резултата, като го сравните с онлайн скрипта или субтитрите за същия откъс. А ако искате да разнообразите упражненията по диктовка с нещо по-необичайно и интересно, на ваше разположение е lyricstraining.com, където можете да слушате любимите си песни и да пресъздавате писмено текстовете. 

Който и метод да изберете, за да подобрите уменията си за слушане, практикувайте го редовно, за да имате осезаема полза. А сега се заловете за работа, за да пожънете слава и високи оценки на следващия изпит, включващ компонент "Слушане".

Вземете международен сертификат по английски език