от Британски съвет

21 март 2019 - 17:00

Споделете това

Да пеете песни и рецитирате стихчета заедно с детето си е страхотен начин да вмъкнете обучението по английски език в ежедневието, независимо дали сте у дома или навън. Когато е възможно, използвайте илюстрации, анимации или нагледни материали – те помагат на децата да разберат по-добре нещата, предразполагат ги да научат песента или стихотворението и стимулират паметта. 

Децата трябва да чуят песента няколко пъти, за да свикнат напълно с нея, но бъдете сигурни, че с тези повторения те скоро ще започнат да пригласят, докато накрая и сами запеят на английски! Ето няколко предложения за песни и детски стихчета, с които да започнете. С тях английският е песен... 

Поздрави и дейности от ежедневието

Като сигнал, че е “време за английски“, бихте могли да използвате веселата и жизнерадостна песничка “Здравей, здравей“ (‘Hello Hello’) с нейната пъстра анимация и подканящи жестове. С песни като тази неусетно въвеждате всекидневно употребявани думи и изрази под формата на игриво и увлекателно изпълнение, идеално за малки деца, които учат чужд език. Когато детето придобие увереност, можете да разширите гамата с като включите още една песничка – „Здравей“  (‘Hello’). Тя е пример за използването на фразата ‘how are you?’ (“как си?“) като поздрав и успоредно с това – за изразяването на чувства с думи като good (добре), great (страхотно), wonderful (прекрасно), tired (уморен), hungry (гладен), not so good (не много добре).

Опитът показва, че най-добрият начин да насърчим децата да участват в неприятната за тях работа, наречена “разтребване“, е да я превърнем в игра. Да поощряваме и хвалим самостоятелността във всичките й форми е чудесен начин да подготвим децата за бъдещето; затова използвайте песента “Да разтребим“
(‘Clean Up’)  като сигнал, че е време да подредят играчките и да сложат край на игрите –  така ще им създадете навик за изпълнението на тази толкова непопулярна задача. 

Животни

“Фермата на стария Макдоналд“ (‘Old McDonald had a farm’) е фантастичен съпровод, когато учите за домашните животни във фермата и звуците, които издава всяко от тях! Тази закачлива мелодия е пълна с повторения, които позволяват на ентусиазираните певци да упражняват думите. След като детето усвои добре оригиналната версия на песента, можете да се опитате да замените някои животни с други, по-екзотични – например “Old McDonald had a Parrot…” (“Старият Макдоналд имаше папaгал...“). 

“Имам си домашен любимец“ (‘I have a Pet’) – тази песничка е идеален начин да запознаете децата с названията на отглежданите вкъщи животинки и звуците, които те издават. Няма да мине много време и ще се уловите как пригласяте в хор на веселата мелодия и запомнящия се текст с въпроса ‘Do you have a pet?’(“Имаш ли домашен любимец?“). 

“Разходка в джунглата” (‘Walking in the jungle’) ще запознае децата с по-екзотични животни (жаби, маймуни, тукани и тигри) под формата на приключение в джунглата, където героите не само се разхождат, но и тропат, и скачат!  И този път множеството повторения и увлекателните сцени ще дадат импулс на малките изследователи да се включат и смело да запеят: “We’re not afraid, we’re not afraid!” (“Не се боим, не се боим!“).

“Акулчето“ (‘Baby Shark’) – безспорен  фаворит сред малките ученици, които бързо ще бъдат погълнати от историята за семейството гладни акули, които са хвърлили око на пасаж от апетитни малки рибки. Освен че е изключително забавна, песничката въвежда думите за членовете на семейството (бебе акула, мама акула, татко акула, баба акула и дядо акула), размерите и някои основни изрази – с повторения, вплетени в интригуващата анимация.

Цветове

Когато децата учат названията на различните цветове, тази нова лексика се запаметява по-трайно с помощта на забавната и проста игра “На лов за цветове“. Малките деца с удоволствие изпълняват простичките инструкции от типа “Намери нещо синьо!“ в интерактивната анимация към песента “Виждам нещо синьо“
(‘I see something blue’). След като детето научи песничката, опитайте се да я включите във вашата собствена игра, докато “ловите“ цветове из къщата. 

Когато свикнат да различават цветовете, популярната “Песничка за дъгата“
(‘I can sing a rainbow’) спокойно ще затвърди знанията на най-малките ученици, така че да могат уверено да посочват различните цветове на дъгата – независимо дали на небето или на екрана. 

Числа и броене 

“Пет патета“ ('Five Little Ducks') – проста и увлекателна историйка за пет патенца и тяхната Мама патица. И тук повторението е решаващо за успешното изпълнение. Песничката включва много броене с числата от 0 до 5, докато децата следят как всяко пате изследва заобикалящия го свят, преди да се прибере и да се сгуши при Мама патица.

“Пет маймунки“ ('Five Little Monkeys') – ново упражнение с броене, при което петте палави маймунки падат от леглото една по една. На децата им харесва да се превъплъщават в маймунките с цицини на главите и в ролята на сърдития доктор, който предупреждава: “Никакво скачане по леглото!“. 

“Първо, второ, трето, четвърто, пето – рибка ме ухапа по кутрето“
('1,2,3,4,5 Once I Caught a Fish Alive') – тази жива и увлекателна песничка помага на децата да продължат броенето от 5 до 10. Бройте пръстите на ръцете си, докато пеете, и подканете детето да направи същото. Това е чудесен начин да се включи активно в заниманието и е гимнастика за пръстите, която подобрява гъвкавостта и здравината на мускулите наред с умението на детето да брои на английски!  

“Хикъри дикъри док“('Hickory Dickory Dock') – тази простичка песен за най-малките е страхотен начин да упражните броенето с числа, а също и да ги запознаете с темата за времето в по разбираем за тях начин. Когато детето свикне с песента, опитайте се да я изпеете и в друг вариант –  “Хикъри дикъри тряс“ (‘Hickory Dickory Crash’), където по часовника се катерят и други същества освен мишката. А защо да не предложите на детето да добави и някое друго животно от свое имe, например ”Хикъри дикъри док, по часовника се изкатери паток!“. 

Интерактивни занимания – ръце и крака в действие! 

“Ако си щастлив и го знаеш“ (‘If you’re happy and you know it!’) – това е жизнерадостна песничка, която предполага активното физическо участие на децата. Опитът показва, че те с радост й пригласят и повтарят действията от нея – пляскат с ръчички, тропат с крачета и крещят „ура!“.

“Глави, рамене, колене и пръсти“ (‘Heads shoulders, knees and toes’) — тази запомняща се песен помага на децата да научат частите на тялото по лесен начин, с много движение и действие! Когато детето я усвои добре, можете да я изпълнявате, като пропускате по някоя от частите на тялото всеки път. А защо да не опитате и този вариант с “аеробика за животни“, в който темпото се ускорява все повече и повече... Готови?! 

“Колелата на автобуса“ (‘The wheels on the bus’) се харесва на малките ученици, особено когато научат различните действия от всяка строфа. Особено популярна е репликата на пътуващите бебета – „уа, уа, уа“!

“Мъничкото паяче“ (‘Incy Wincy Spider’) е страхотна песничка за най-малките, особено в комбинация с движенията на пръстчетата, които рисуват катеренето на паячето. Тези упражнения укрепват развиващите се мускули, отговарящи за фината моторика. 

Разучаването на тези и други песни и стихчета заедно с децата ще направи езиковото им обучение забавно и интересно. Ако нашите препоръки ви допадат, разгледайте сайта ни Learn English Kids, където ще намерите огромно разнообразие от песни. 

Вижте още

Споделете това