от Вера Гоцева

07 май 2016 - 14:04

Споделете това

Защо ваксините са наистина важни

Ваксините са тема, която буди противоречиви мнения. Тя не е нова, но една голяма победа от миналата година ни накара отново да й обърнем внимание. През есента на 2015-та Световната здравна организация обяви един от вирусите, причиняващи детски паралич, за изкоренен. Не без помощта на живата полиомиелитна ваксина. За тема сложна като тази може да се говори много спекулативно и е най-добре да бъде оставена в ръцете на хора, които наистина знаят всички за и против. На Софийския фестивал науката тази година д-р Любомира Николаева-Гломб ще разкаже що е то полиомиелит и защо ваксините са важни за нас. 

Д-р Гломб решава да нарече презентацията си "Без бъдеще", цитирайки един известен вирусолог – Винсент Раканиело, който казва за полиовируса следното: "Поливирусът е вирус с блестящо минало, но без бъдеще. Блестящо минало, защото много от фундаменталните открития във вирусологията и молекулярната биология са направени на модела на полиовируса. А без бъдеще, защото когато СЗО обяви, че полиомиелитът е изкоренен като заболяване, всички лаборатории, в които се съхранява този вирус, ще трябва да го унищожат. И вероятно ще останат само една или две лаборатории, където ще се съхраняват полиовируси под изключително строг контрол. Нещо подобно на съхранението на вируса на едрата шарка."

Какво представлява с прости думи една ваксина? Въпреки, че при опростяване на нещо толкова сложно като ваксинологията, може да има неразбиране, е важно да се говори. Противно на мнението на залитащите към трансцеденталното, според които ваксините са зло, всъщност не е така. Ваксината е лекарствен препарат, с помощта на който се създава имунитет срещу причинител на заразна болест. Ваксинираният човек придобива имунитет т.е. няма да се разболее от болестта, срещу която е ваксиниран. Ваксините са различни видове, но най-разпространените сред представляват или убити причинители на дадената инфекциозна болест (такава е ваксината срещу полиомиелит, която от 2007 г. и до момента се прилага в България) или отслабени, но все пак живи, причинители на болестта (т.е. причинителите са дотолкова отслабени, че не могат да предизвикат заболяване, но са в състояние да повишат имунитета). Други ваксини залагат на отделни компоненти на причинителя на дадена болест, с която се справят отвътре. 

Има хиляди причини защо ваксините са важни и защо е необходимо да ваксинираме децата си. Най-очевидната от тях е да не допуснем завръщането на вече позабравени болести. "Всеки има право на пълноценен живот, а не да бъде осакатен завинаги от един мъничък вирус, срещу който всъщност отдавна имаме оръжие. Тъй като някои от заразните болести "са набутани в кьошето" и не ги виждаме, страхът ни от тях е намалял, а в някои случаи и липсващ", казва д-р Глобм. И продължава с въпроси, които заслужават замисляне. Вие виждали ли сте болен от полиомиелит? Или осакатен от полиомиелит човек? Колко от нас са виждали такива хора? Виждали ли сте болен от морбили? От тетанус? От дифтерия? Трябва да четем романите на Кронин, за да узнаем клиничната картина на тези болести. Дано наистина тези болести останат единствено в сферата на литературата и историята. В свят, напреднал толкова много в познаването на медицината и вирусологията, изборът да си срещу ваксините е избор на невежеството. Те наистина са важна превенция, която ще ни бъде напълно разяснена от д-р Гломб на 15 май от 17 часа на Голяма сцена на Театър София

За автора

Вера Гоцева

Вера Гоцева

Вера Гоцева е журналист и фотограф с изявен афинитет към науката. Интересите й я отвеждат в разлчни професионални полета като медии и дигитална реклама. Нейни текстове са публикувани от най-големите вестници и списания в страната, а снимките й намират място и отвъд границата в издания като The Huffington post, Der Spiegel и други. Повечето хора познават Вера Гоцева като Lomovera. На сайта й www.lomovera.com могат да се открият изложбите й, колекции от снимки, визуални истории и събития.

Не пропускайте

Споделете това