Date
14 май 2017, неделя - 16:30
Location
зала Зона 42, сграда "Джон Атанасов", София Тех Парк

за обща публика

Чистите и прозрачни води, физическата цялост на морско дъно, жизнените популации на морските обитатели, свързани помежду си във функциониращи хранителни мрежи, естествената подводна тишина и нормалните климатични условия ни позволяват да почиваме край морето, да ловим риба, да плуваме, да се наслаждаваме на красотата на Черно море.

Но как разбираме дали морето е "здраво"? Застрашени ли са плажовете по българското крайбрежие от климатичните промени? Как се събират данни за морската околна среда? Как трябва да планираме човешката си дейност, за да се гарантира максимална ефективност и устойчивост на морското пространство? Възможно ли е някои от ресурсите на Черно море да намерят приложение в енергетиката, органичното биоземеделие и геоекологията? И какво подводно културно-историческо наследство има на дъното на Черно море?

На всички тези въпроси ще отговори проф. д-р Снежана Мончева, Директор на Института по океанология при БАН. За нея и екипа от учени във Варна Черно море наистина е мисия.

Научете повече

Tag icon
обща публика
Category icon
Sofia Science Festival
Споделете това