Date
14 май 2017, неделя - 18:00
Location
зала Мтел Арена, сграда "Джон Атанасов", София Тех Парк
ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК

Защо мъжете имат зърна? Колко конски сили има едно магаре? Може ли носенето на червени дрехи да даде предимство в спорта? Удивително е как на пръв поглед сложни или странни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си международен конкурс "Лаборатория за слава FameLab", който търси лицата на науката – онези млади учени, чиято страст може да зарази хора от най-различни възрасти и професии.  

Създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, FameLab се превърна в най-големия международен конкурс за комуникация на науката. Чрез мрежата на Британски съвет, той се провежда в над 30 страни по целия свят. Понякога оприличаван на "Евровизия за учени”, международният финал на конкурса събира националните победители от всички участващи държави и се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят.

Преди да стигнат до международния финал обаче, кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и одобрението на журито в своите собствени държави. България участва в конкурса още от самото му начало преди 11 години, благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието и науката и Форум Демокрит. Аурубис България отново е партньор на "Лаборатория за слава FameLab" и през 2017 година.

Победители до момента са били двама химици, биофизик и ядрен физик, двама генетици, математичка, палеоботаник, географ и лекар. Заповядайте на националния финал тази година, за да научите първи кой ще бъде новото лице на науката в България!

 

Научете повече

Tag icon
обща публика
Category icon
Sofia Science Festival, What's on
Споделете това