Date
12 май 2017, петък - 19:00
Location
зала Мтел Арена, сграда "Джон Атанасов", София Тех Парк

Огромният напредък, постигнат от науката през последния век, се дължи до голяма степен на изучаването на електромагнитните лъчения. Днес гравитационните вълни – тези изкривявания в пространство-времето, са новите посланици, които ни дават различен поглед към изучаването на Космоса и могат да доведат до истинска революция в разбирането ни за Вселената. 

Съществуването на гравитационните вълни е предречено от Айнщайн още през 1916 година в неговата Теория на относителността, но близо един век науката не успява да го докаже. До 2015 година, когато голямата новина дойде от учените от Лазерната интерферометрична обсерватория зa гpaвитaциoнни вълни (LІGО) в САЩ. За откритието, което изуми света, ще разкаже от първо лице проф. Алисия Синтес, главен изследовател и съпредседател на работна група в LIGO, която е работила по откриването на гравитационните вълни. Тя е преподавател по теоретична физика в Университета на Балеарските острови.

Като специален гост на Софийски фестивал на науката 2017, проф. Синтес ще разкаже за забележителния феномен на гравитационните вълни, значението им за бъдещето и обновената обсерватория LIGO, която в края на 2016 г. стартира нова наблюдателна кампания за откриване на гравитационни вълни.

Събитието се осъществява в партньорство с Институт Сервантес – София и ще се проведе на английски език, с превод на български.

Научете повече

Tag icon
обща публика
Category icon
Sofia Science Festival
Споделете това