Dan Shechtman
Dan Shechtman ©

Technion – Israel Institute of Technology

Date
11 май 2017, четвъртък - 19:00
Location
зала Мтел Арена, сграда "Джон Атанасов", София Тех Парк

Срещнете се с проф. Дан Шехтман, носител на Нобелова награда за химия за 2011 година 

Все повече държави залагат на развиването на иновациите и технологичното предприемачество. Стремежът за увеличаване на инвестициите в тази област обхваща целия свят, тъй като става все по-ясно, че с изключение на малка група държави, природните ресурси не са достатъчни за нуждите на съвременната икономика. Но всъщност най-важният и неизчерпаем природен ресурс е... човешкият гений! 

В такъв случай, има ли надежда за по-добър живот за всеки жител на планетата? Може ли технологичното предприемачество да се преподава, за да имаме цели поколения от амбицирани предприемачи, които да създадат процъфтяващи икономики? Директният отговор и на двата въпроса е ДА! Ключът към технологичното предприемачество е образованието и в частност, научно-техническото образование. Това е дълъг процес, който обаче би могъл да се ускори като се започне с вече квалифицираните инженери и учени. Те могат да са носителите на промяната, но имат нужда от мотивация, насочване и стимулираща икономическа среда, която насърчава създаването на стартъп компании. 

Видяхме това да се случва в Китай, Израел и Сингапур, където благодарение на предприемаческия дух и доверието, гласувано на инженери и учени, обществото премина от аграрен към индустриален модел в рамките само на няколко десетилетия.

Проф. Дан Шехтман, носител на Нобелова награда за химия за 2011 г.  за откриването на квазикристалите, ще представи ползите от технологичното предприемачество и ще разкаже за опита си в превръщането на Израел в една от водещите стартъп нации в света.

От 1986 г. насам проф. Шехтман преподава технологично предприемачество в Израел – курс, който са завършили около 10 000 инженери и учени в периода, в който Израел се превръща в стартъп нация.

Събитието се осъществява в партньорство с посолството на Израел в България и ще се проведе на английски език, с превод на български.

Повече информация

Tag icon
обща публика
Category icon
Sofia Science Festival
Споделете това