Date
13 май 2016, петък -
20:30 до 21:30
Location
Голяма сцена, Театър София

Вероятно мнозина от вас свързват Ричард III с едноименната шекспирова пиеса и мрачния образ, който тя представя. Фактът, че Ричард III управлява Англия само две години и че е последният крал, загинал на бойното поле, и до днес пробужда интерес у мнозина. Действително на Ричард III се приписват немалко злодеяния и както мистериозният му живот, така и смъртта му провокират въпроси.

През август 2012 г. Лестърският университет предприема един от най-амбициозните археологически проекти, наречен “Grey Friars”. По време на начинанието, археолози, историци и ДНК експерти обединяват сили, за да открият тленните останки на английския крал. Как протича проектът и до какви открития достигат учените ще разберем от първо лице.

Специален гост на тазгодишния Софийски фестивал на науката е д-р Тури Кинг, преподавател в Лестърския университет, виден експерт по генетика и археология и ръководител на международния изследователски екип, работещ по ДНК идентификацията на Ричард III. Тя е страстен комуникатор на науката и чест гост на радио и телевизионни програми. Преподавателската й кариера включва и Кеймбриджския университет, където изнася лекции по археология и антропология. Преди да се насочи към молекулярната генетика, Тури Кинг специализира биологична антропология.

Category icon
Sofia Science Festival
Споделете това