Antarctic
©

APECS

Date
10 май 2018, четвъртък -
20:30 до 21:30
Location
зала Мтел Арена | за обща публика | вход с билети

Какво общо имат Акага, Николай Гяуров и Райна Княгиня с пингвините и пощенски клон 1090 на Български пощи? Всички те са български наименования в Антарктика, в компанията на още хиляди имена от други страни, изследващи Южния полюс.

Преди три десетилетия на о-в Ливингстън, Южни Шетландски острови, е открита българската полярна база “Свети Климент Охридски” и вече 30 антарктически лета български учени изследват ледения континент и си сътрудничат с други полярни нации. Как “студеният юг” може да е отправна точка за партньорство, изучаване на Антарктика и защита на природата там?

По повод 30-годишнината на българската база, събираме три от големите имена сред полярните изследователи – проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, Питър Маркис, ръководител на медицинското звено на Британската антарктическа служба, и проф. Антонио Кесада, научен ръководител на Испанската полярна програма. Модератор на дискусията ще бъде един от най-популярните гласове на науката в Обединеното кралство – журналистът Куентин Купър.

На английски език с превод на български. В партньорство с Български антарктически институт и Институт Сервантес - София.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това