NASA astronaut Dr. Richard Linnehan ©

NASA

Date
12 май 2018, събота -
17:30 до 18:30
Location
зала Мтел Арена| за обща публика | вход с безплатни пропуски

Мечтали ли сте да срещнете астронавт на НАСА? Не мечтайте повече, защото Софийски фестивал на науката ви дава възможност да се запознаете с астронавта на НАСА д-р Ричард Линехан. Ветеринар по професия и изследовател по душа, д-р Линехан е селектиран от НАСА през 1992 г. и взема участие в четири космически мисии. Днес той е част от Космически център “Джонсън” (известен още като Център за управление на полетите) в Хюстън, Тексас. 

Първата космическа мисия на д-р Линехан – STS-78/LMS (20 юни - 7 юли 1996 г.) – е и първата мисия, съчетала проучване на микрогравитационни науки и природни науки, както е и мисията с най-дълго пребивавалата в Космоса космическа совалка към онзи момент. Вторият космически полет на д-р Линехан е STS-90/Neurolab (17 април - 3 май 1998 г.) и включва 6.3 млн. мили, преминати в 381 часа и 50 минути. LMS и Neurolab служат като модел за бъдещи проучвания в областта на природните науки, които впоследствие се провеждат на борда на Международната космическа станция. STS-109/HST (1 - 12 март 2002 г.) е четвъртата мисия на космическия телескоп “Хъбъл” и третият полет на д-р Линехан на космическата совалка “Колумбия”. Неговата четвърта мисия (11 - 26 март 2008 г.) е на космическата совалка “Индевър”, на която той извършва три от състоялите се пет космически обиколки. Д-р Ричард Линехан е носител на редица награди и признания, включително медалите на НАСА за изключителни заслуги и забележителна служба.

Насладете се на един вълнуващ разказ за Космоса, науката, издръжливостта и приключенията на човек, който е дете, когато Нийл Армстронг стъпва на Луната и оттогава у него се заражда мечтата да стане астронавт. 

Събитието е на английски език с превод на български.

В партньорство с Посолство на САЩ в България.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това