©

NatGeo, Hugo van Lawick 

Date
27 септември 2020, неделя -
12:00 до 12:50
Location
зала Лаборатория в партньорство с Aurubis | за обща публика | вход с безплатни пропуски

Шимпанзето и човекът споделят над 98% обща ДНК, близка имунна система, състав на кръвта и анатомия на мозъка. Също като нас шимпанзетата изпитват силни емоции и са с отличителни характери. Знаем това благодарение на човека, прекарал 60 години с тях в Танзания и „превел“ поведението им – д-р Джейн Гудол, която преобръща научния свят, като документира, че шимпанзетата използват и правят предмети (способност дотогава смятана за отличителна за човека) и така хвърля нова светлина върху науката за произхода на човека.  

След десетилетия работа на терен д-р Гудол създава The Jane Goodall Institute (Института „Джейн Гудол“), за да защитава шимпанзетата в естествения им хабитат, а по-късно и образователната програма Roots & Shoots, която вдъхновява деца и младежи да бъдат отговорни към заобикалящия ги свят.  

През последните 10 години българката Жасмина Георговска работи в Института „Джейн Гудол“ в Лондон и се занимава с дейността на програмата Roots & Shoots в Обединеното кралство. Присъединете се към Жасмина, която ще ви преведе през вдъхновяващата история на д-р Джейн Гудол и убеждението ѝ, че надеждата за бъдещето и мечтите не бива да се губят. Жасмина ще се спре и на ролята на жените в науката, на образованието за младите хора и на личния ангажимент на всеки.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в зала в София Тех Парк.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това