©

University of Bath

Date
26 септември 2020, събота -
14:30 до 15:20
Location
онлайн на живо в зала Космос в партньорство с А1 | за обща публика | вход с билети

Дъгата може да бъде изключително ценен инструмент за научни изследвания. Учените са успели да открият атомите на хелия, точно защото в дъгата от слънчева светлина липсват цветове. Метаатомите са метални структури, конструирани на нано ниво, така че да проявяват необичайни физични свойства. Метаатомите изграждат метаматериалите и намират приложение в области, които често звучат като научна фантастика: създаване на нови видове лазери, роботика, квантови технологии, стиймпънк технологии и дори „мантия невидимка“. 

Представя проф. д-р Венцислав Вълев – преподавател по физика в Университета в Бат, Обединено кралство и изследовател в Британското кралско научно дружество. Ръководи изследователска група, която чрез експерименти с лазери и (мета)материали се стреми да разкрива нови физични свойства и да проверява теоретични хипотези. В началото на 2019 г. екипът на проф. Вълев потвърждава експериментално ефект, предсказан теоретично преди 40 години от проф. Дейвид Андрюз – промяна на цвета на светлина, разсейвана от хирални молекули. Това поставя началото на нова техника за измерване на наличие на хирални молекули, която е 100 000 000 000 пъти по-чувствителна от днешните стандартни методи.

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в зала в София Тех Парк. 

В партньорство с Microsoft.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Софийски фестивал на науката

Category icon
Софийски фестивал на науката
Споделете това